Investitiile straine in Romania sunt reglementate de Legea nr. 35 din 1991 privind regimul investitiilor straine. Principalele atuuri ale Romaniei in a atrage investitori straini sunt forta de munca bine pregatita, sistemul de taxare care prevede anumite avantaje pentru investitorii straini si pozitia geografica. De asemenea, pentru a incuraja investitorii straini, in 2013 a fost emisa Hotararea de Guvern nr. 7 cu privire la organizarea si functionarea Departamentului pentru proiecte de infrastructura si investitii straine.
Cuprins
Prevederile Legii nr. 35/1991 privind regimul investitiilor straine
Investitorii straini sunt definiti ca persoane fizice sau juridice domiciliate, respectiv cu sediul in strainatate, care efectueaza investitii in Romania. Investitorii straini au dreptul sa infiinteze filiale sau sucursale cu capital integral strain sau se pot asocia cu persoane fizice sau societati comerciale romane. Investitorii straini au dreptul sa concesioneze, sa inchirieze sau sa cumpere spatii de productie sau cladiri. In ceea ce priveste aportul investitorilor straini in Romania, Legea nr. 35/1991 reglementeaza urmatoarele mijloace de investitii:
- – capital in valuta liber convertibila,
- – masini si utilaje,
- – servicii si drepturi de proprietate industriala si intelectuala,
- – profituri in valuta liber convertibila si in lei.
Printre domeniile reglementate de lege in care o persoana fizica sau juridica straina poate investi se afla:
– industria,
– exploatarea resurselor naturale,
– agricultura,
– comertul,
– transportul,
– turismul.
Prevederile Hotararii de Guvern nr. 7/2013
Departamentul pentru proiecte de infrastructura si investitii straine a fost infiintat prin Hotararea de Guvern nr. 7/2013 si are un rol foarte important in promovarea mediului investitional din Romania in mediile de afaceri internationale. Departamentul identifica noi oportunitati de investitii atat in sectorul privat, cat si in cel public pe care le prezinta investitorilor straini. Departamentul pentru proiecte de infrastructura si investitii straine are si alte atributii:
- – examineaza propunerile investitorilor straini,
- – acorda asistenta si consultanta partenerilor straini,
- – evalueaza reactiile investitorilor,
- – incheie conventii si intelegeri cu institutii si firme de specialitate din alte tari.
Puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti pentru informatii despre facilitatile fiscale disponibile pentru investitorii straini in Romania.