Our website uses  cookies for statistical purposes.

 • Str. Dr Nanu Muscel nr 8, sector 5, Bucuresti 
 • clients(at)romanian-accountants.com
 • 004 0724 205 501
Our Articles

Cum te poate ajuta un reprezentant fiscal

Cum te poate ajuta un reprezentant fiscal

Esti in cautarea unui reprezentant fiscal in Romania? Vrei sa stii cum te poate ajuta? In randurile urmatoare poti descoperi informatii despre ce face un reprezentant fiscal si de ce este necesar in companie. Contabilii nostri din Bucuresti iti stau la dispozitie cu suport si detalii despre acest subiect si te pot indruma.

Ce face un reprezentant fiscal si cum te poate ajuta?

Reprezentantul fiscal este impus in anumite state membre ale Uniunii Europene pentru companiile din afara acesteia. Inregistrarea pentru plata TVA si raportarea acestei taxe sunt cele mai importante atributii ce intra in atentia acestui specialist. Asadar, companiile din afara UE trebuie sa aiba un reprezentant fiscal pentru TVA. Iata si alte informatii importante:

 • Desemnarea reprezentantului fiscal se face inainte de inceperea activitatilor.
 • Este suficient un singur reprezentant fiscal per companie.
 • Desemnarea unui reprezentant fiscal poate oferi companiilor nerezidente in UE optiunea de a intra pe piata europeana fara incorporarea unei filiale.
 • Un reprezentant fiscal este responsabil de indeplinirea obligatiilor TVA fata de autoritatile fiscale locale.
 • Compania straina care are desemnat un reprezentant fiscal in Romania si care nu are un sediu permanent in scopuri de impozitare pe profit nu va face subiectul platii impozitului pe venit in Romania. Mai multe puteti afla de la specialistii nostri de la firma noastra de contabilitate in Bucuresti.

Cat despre sarcinile concrete ale reprezentantului fiscal in Romania, trebuie sa se tina cont de urmatoarele:

 • se ocupa de inregistrarea in scopuri de TVA la administratia fiscala locala;
 • poate gestiona cererilor de rambursare a TVA-ului;
 • comunica in mod constant cu autoritatile fiscale si se asigura ca documentele financiare sunt in regula;
 • poate acorda suport si asistenta in cazul in care exista controale fiscale in companie.

Acestea sunt cateva informatii esentiale despre sarcinile reprezentantului fiscal. Cei care vor sa isi deschida o afacere in Romania si provin din tari din afara Uniunii Europene pot apela la serviciile noastre de contabilitate din Bucuresti. Putem explica in detaliu ce presupune desemnarea unui reprezentant fiscal si care sunt sarcinile ce intra in atentia unui asemenea specialist.

Cand trebuie desemnat un reprezentant fiscal?

Un reprezentant fiscal se desemneaza din momentul in care o firma stabilita in afara Uniunii Europene este platitoare de TVA in Romania. Companiile care se ocupa cu importul de bunuri dintr-o tara terta in Romania pentru care se impune TVA si pentru care este taxata invers in declaratia de TVA trebuie sa aiba reprezentant fiscal. Acelasi lucru este valabil si pentru exporturile din Romania catre o tara terta sau pentru achizitiile sau livrarile intracomunitare de bunuri din state membre ale Uniunii Europene catre persoane impozabile TVA in alta tara membra a Uniunii Europene.

Contabilii nostri din Bucuresti pot oferi informatii complete cu privire la desemnarea reprezentantului fiscal pentru o companie cu sediu intr-o tara din afara Uniunii Europene.

Cateva date despre TVA-ul impus in Romania

19% este TVA-ul standard in Romania. Exista si alte cote dupa cum urmeaza:

 • Cota TVA de 9% este impusa pentru alimente si si anumite bauturi, servicii de catering, distribuirea apei potabile, livrarea medicamentelor etc.
 • Cota TVA de 5% este impusa manualelor scolare, publicatiilor, biletelor pentru evenimente culturale, caselor construite cu scop social etc.

Daca esti in cautare de o firma de audit in Bucuresti poti opta pentru serviciile noastre. Cat despre informatii detaliate despre serviciile unui reprezentant fiscal in Romania, poti contacta firma noastra de contabilitate.