Our website uses  cookies for statistical purposes.

  • Str. Dr Nanu Muscel nr 8, sector 5, Bucuresti 
  • clients(at)romanian-accountants.com
  • 004 0724 205 501
Our Articles

Impozitarea TVA

Impozitarea TVA

Taxa pe valoarea adaugata (TVA) este un impozit indirect aplicat in fiecare stadiu al circuitului economic al unui produs asupra valorii adaugate realizate de producatori. Taxa pe valoarea adaugata se aplica inclusiv distributiei catre consumatorul final. TVA-ul se aplica unei serii de operatiuni dintre care fac parte livarea de bunuri sau prestarea de servicii cu plata, iar locul livrarii sau al prestarii de servicii trebuie sa fie Romania. Operatiunile carora le este aplicata TVA trebuie efectuate de persoane impozabile si sa reprezinte rezultatul unor activitati economice.

Cotele si baza de impozitare a TVA-ului in Romania

Cota standard a taxei pe valoarea adaugata in Romania este de 19% si se aplica tuturor operatiunilor mentionate mai sus, inclusiv importurilor care nu beneficiaza de scutiri, deduceri sau cote reduse ale TVA-ului. In categoria cotelor reduse de TVA intra cota de 9% aplicata pentru:

– medicamente,

– carti,

– ziare,

– cazare in hoteluri,

– taxe pentru intrarea la expozitii, muzee si alte evenimente,

– livrarea de manuale scolare si produse ortopedice,

– produse de panificatie.

Cota redusa de 5% se aplica livrarii de locuinte si face parte din politica sociala.

Baza de impozitare a TVA-ului in Romania este formata din contrapartida obtinuta de la un furnizor din partea cumparatorului cu taxele si cheltuielile aferente precum comisioanele, ambalarea sau transportul. Baza de impozitare a TVA-ului nu cuprinde rabaturile, reducerile, daunele sau interesele obtinute prin hotarare judecatoreasca sau dobanzile pentru plati cu intarziere.

Expertii nostri contabili din Bucuresti va pot da detalii referitoare la inregistrarea pentru plata TVA-ului la nivel national si intracomunitar.

Scutiri de la plata TVA in Romania

Scutirea de la plata TVA poate fi cu drept de deducere sau fara drept de deducere in Romania. In cadrul operatiunilor scutite cu drept de deducere a TVA-ului se regasesc livrarile de bunuri transportate sau trimise in afara Uniunii Europene, livrarile intracomunitare, transporturile internationale de calatori, depozitarea bunurilor in zone libere, livrarea de bunuri catre vami si livrarile de bunuri sau prestarile de servicii pentru misiuni diplomatice si organizatii internationale.

Scutirea de TVA fara drept de deducere se aplica operatiunilor bancare, financiare si de asigurari, desi anumite servicii, precum recuperarea debitelor se impoziteaza cu 24%. Activitatile medicale, educative si de protectie sociala sunt scutite de TVA fara drept de deducere. La fel sunt scutite si operatiunile de inchiriere de bunuri imobile si livrarea de terenuri pe care nu se poate construi.

Cautati o firma de audit in Bucuresti? Puteti apela cu incredere la specialistii nostri. Avem experienta necesara pentru a efectua diverse tipuri de audit, in functie de necesitatile in companie. Controlul intern din punct de vedere financiar este necesar si obligatoriu conform legii, iar detinatorii de companii isi pot face astfel o imagine clara cu privire la situatia financiara a fimei. Va invitam sa ne contactati si sa aflati mai multe despre serviciile pe care vi le putem oferi.

Firma noasta de contabilitate din Bucuresti va poate pune la curent cu noile modificari aduse Codului fiscal cu privire la aplicarea taxei pe valoare adaugata.