Our website uses  cookies for statistical purposes.

  • Str. Dr Nanu Muscel nr 8, sector 5, Bucuresti 
  • clients(at)romanian-accountants.com
  • 004 0724 205 501
Our Articles

Comunicarea electronica intre persoanele fizice si ANAF

Comunicarea electronica intre persoanele fizice si ANAF

Procedura de comunicare prin mijloace electronice intre persoanele fizice si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a fost emisa in septembrie 2014. Aceasta procedura a fost aprobata prin Ordinul nr. 1.154 al Ministerului Finantelor Publice. Astfel, persoanele fizice pot alege sa transmita actele administrative fiscale sub forma electronica la ANAF. Persoanele fizice vor putea accesa 24 de ore din 24 portalul ANAF denumit „Spatiul privat virtual”.

Inregistrarea si accesarea serviciului electronic ANAF

Persoanele fizice pot transmite pe internet documente catre ANAF si pot depune si cereri pentru a afla informatii despre situatiile lor fiscale. Persoanele fizice pot accesa serviciul ANAF prin certificate digitale calificate sau prin obtinerea unui nume de utilizator, parola si cod de autentificare de unica folosinta. Serviciul electronic pus la dispozitie de ANAF ofera persoanelor fizice acces la informatii si la obtinerea urmatoarelor:

  •       declaratii fiscale,
  •       posibilitatea de a depune cereri pentru informatii despre contributiile de asigurari sociale,
  •       acte administrativ-fiscale,
  •       certificate de atestare fiscala,
  •       adeverinte de venit,
  •       registrul documentelor electronice.

Regulamentul ANAF cu privire la furnizarea de servicii electronice

Regulamentul ANAF cu privire la accesarea serviciului „Spatiul privat virtual” prevede ca acest serviciu sa fie pus la dispozitia persoanelor fizice in mod gratuit, iar in cazul in care exista costuri, acestea sa fie aduse la cunostinta utilizatorilor. Persoanele fizice autorizate sau cele care exercita profesii liberale vor accesa serviciul ANAF prin certificatele digitale calificate doar pentru obligatiile fiscale pentru care este necesar codul de inregistrare fiscala. Certificatele digitale fiscale pot fi eliberate doar de furnizorii de servicii de certificare agreati de Ministerul Finantelor Publice si acreditati prin Legea nr. 455/2001. Cererile depuse de persoanele fizice pe portalul „Spatiul privat virtual” se vor comunica in termen de 15 zile de la depunere.

Doriti un audit in Bucuresti? Cu ajutorul procedurilor implicate puteti descoperi pozitia financiara a companiei, iar unul din contabilii nostri va poate explica toate detaliile. Exista anumite teste de control ale operatiunilor, ce fac parte dintr-un audit, insa aceste informatii ve pot fi oferite de expertii nostri. Va invitam, asadar, sa ne contactati, daca va intereseaza acest tip de serviciu. Puteti beneficia astfel de oferte personalizate si o evaluare gratuita a cazului dumneavoastra.

Ii puteti contacta pe specialistii nostri contabili din Bucuresti pentru informatii referitoare la noile prevederi ale Codului fiscal si relatia cu ANAF.