Our website uses  cookies for statistical purposes.

  • Str. Dr Nanu Muscel nr 8, sector 5, Bucuresti 
  • clients(at)romanian-accountants.com
  • 004 0724 205 501
Our Articles

Restituirea TVA

Restituirea TVA

Restituirea TVA-ului a fost stabilita prin Ordinul nr. 1692/2007 pentru aprobarea Normelor privind restituirea taxei pe valoarea adaugata cumparatorilor, persoane fizice, care nu sunt stabiliti in Comunitatea EuropeanaOrdinul nr. 1692/2007 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 740 din 1 noiembrie 2007. Actul normativ abordeaza: aspectele livrarii bunurilor care sunt transportate in bagajul personal al calatorilor nestabiliti in Comunitatea Europeana (CE), dreptul la restituirea taxei pe valoarea adaugata si procedura prin care se realizeaza aceasta. Astfel, livrarea de bunuri transportate in bagajul personal al calatorilor nestabiliti in CE este scutita de TVA, conform prevederilor art. 143 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Pentru informatii despre conditiile ce trebuie intrunite pentru scutirea de la plata TVA, ne puteti contacta

Conditiile de restituire a taxei pe valoarea adaugata

Conditiile care trebuie indeplinite pentru a beneficia de restituirea taxei pe valoarea adaugata sunt urmatoarele:

  • –          bunurile trebuie sa fi fost cumparate de la magazine din reteaua de vanzare cu amanuntul care au fost autorizate sa vanda bunuri care confera cumparatorilor nestabiliti in CE dreptul sa ceara restituirea TVA;
  • –          dreptul de restituire a TVA-ului este limitat pentru bunuri achizitionate de la acelasi magazin, cu conditia ca valoarea globala, inclusiv TVA-ul, sa fie superioara plafonului stabilit.

Magazinul autorizat are obligatia sa emita o factura si sa emita si sa completeze in doua exemplare formularul document de restituire a TVA. Pentru a viza documentele emise de catre magazin, cumparatorul trebuie sa se prezinte la biroul vamal care verifica si vizeaza documentele prin stampilare.

Procedura de restituire a taxei pe valoarea adaugata

Restituirea TVA-ului se face de catre magazinele autorizate care au vandut bunurile direct catre cumparatori sau prin intermediul unor unitati specializate in restituirea TVA-ului. Restituirea se face doar pentru bunurile vandute de magazinul respectiv si se efectueaza pe baza documentului de restituire in original si a unei copii dupa factura, ambele vizate de autoritatile vamale.

Taxa pe valoarea adaugata va fi restituita integral. TVA-ul va fi recuperat de catre magazinul autorizat de la bugetul de stat prin completarea campului corespunzator in decontul de TVA. Magazinul va pastra, de asemenea, copii dupa documentul de restituire si dupa factura vizata.

Firma noastra de contabilitate din Bucuresti va sta la dispozitie pentru informatii referitoare la restituirea taxei pe valoarea adaugata.