Our website uses  cookies for statistical purposes.

 • Str. Dr Nanu Muscel nr 8, sector 5, Bucuresti 
 • clients(at)romanian-accountants.com
 • 004 0724 205 501
Our Articles

Monografia contabila

Monografia contabila

Prin monografie se intelege studiul amplu al unui subiect. Monografia contabila are ca obiect de studiu contabilitatea. Din punct de vedere juridic, contabilitatea este un studiu efectuat asupra unui patrimoniu cu privire la drepturile si obligatiile financiare pe care le au persoanele juridice sau fizice in raport cu obiectele, ce pot fi bunuri sau valori, corespunzatoareDin punct de vedere economic, conceptul de „contabilitate” este reprezentat de circuitul capitalului privit din punct de vedere al destinatiei, caz in care poate fi capital fix sau capital circulant, si din punct de vedere al dobandirii capitalului, ce poate fi propriu sau strain.

Definitia contabilitatii

Contabilitatea este o ramura a stiintelor sociale ce asigura inregistrarea dupa o anumita metoda si intr-o anumita ordine a tuturor operatiunilor cu privire la miscarile de valori, bunuri si obligatii si a modificarilor produse in urma activitatii economice desfasurate de o companie. Scopul contabilitatii este acela de a stabili situatia economica si juridica a unei firme prin controlarea permanenta. Contabilitatea se efectueaza prin conturi, bilanturi contabile, balante de verificare sau jurnale.

Contabilii nostri din Bucuresti va pot explica in detaliu cum se face o monografie contabila.

Obiectul contabilitatii

Obiectul contabilitatii patrimoniului este reprezentat de reflectarea sub forma pecuniara a bunurilor mobile si imobile, a disponibilitatilor financiare precum titlurile de valoare, drepturile si obligatiile companiilor, precum si a persoanelor fizice, si a modificarilor aparute in urma operatiunilor efectuate asupra patrimoniului, operatiuni din care fac parte cheltuielile, veniturile si rezultatele operatiunilor. Obiectul contabilitatii este definit de Legea Contabilitatii nr. 82/1991.

Contabilitatea este strans legata de drept, deoarece reflecta relatiile dintre agentii economici si stat, alti agenti economici, salariati si persoane fizice, avand la baza legislatia in vigoare. De asemenea, expertizele contabile pot fi folosite in actiunile judecatoresti.

Contabilitatea se bazeaza si pe statistica deoarece furnizeaza date pentru indicatori statistici si pentru ca in contabilitate se folosesc procedee statistice pentru intocmirea rapoartelor contabile.

Contabilitatea relationeaza si cu matematica deoarece operatiunile se fac prin procedee de calcul matematic. Nu in ultimul rand, contabilitatea are legatura cu managementul deoarece gestiunea ofera informatiile necesare in luarea deciziilor cu privire la organizarea si functionarea unei companii.

Documentele utilizate la intocmirea contabilitatii

Documentele contabile trebuie sa contina urmatoarele elemente:

 1. denumirea acestora,
 2. denumirea si sediul agentului economic ce intocmeste documentul,
 3. numarul si data intocmirii,
 4. mentionarea partilor ce contribuie la intocmirea documentului,
 5. continutul operatiunii patrimoniale,
 6. date valorice si cantitative ale operatiunii,
 7. numele si prenumele persoanei ce a intocmit documentul,
 8. alte elemente folositoare pentru a completa operatiunea.

Registrele de contabilitate sunt documentele obligatorii in care agentii economici trebuie sa inregistreze periodic, cronologic si sistematic operatiunile economice. Registrele economice obligatorii pot fi registrul-jurnalregistrul-inventar sau cartea mare.

Mai jos, descriem succint fiecare dintre aceste registre economice:

 •  Registrul jurnal: document obligatoriu ce contine toate operatiile de basa si de banca, decontarile efectuare pentru furnizari, avansuri de decontare, situatia facturilor, etc.
 •  Registrul inventar: un alt document obligatoriu in care sunt contine toate activele si pasivele; contine atat listele de inventariere cat si recapitularea inventarului. 
 •  Registrul cartea mare: document contabil obligatoriu care contine toate elementele patrimoniale ale companiei; contine si soldul contului pentru fiecare luna a anului in curs.

Registrele contabile se pastreaza in arhiva societatilor pe perioade de 10 ani. Registrele de salarii se pastreaza pentru o perioada mai lunga. Echipa noastra de contabili din Bucuresti va poate oferi informatii complete despre documentele utilizare la intocmirea contabilitatii.

Firma noastra de audit in Bucuresti va poate oferi servicii dedicate, rapoarte si evaluari corecte pentru ca dumneavoastra sa stiti exact cum se pozitioneaza compania din punct de vedere financiar. Exista o serie de proceduri de audit, iar printre acestea, planificarea, executia, verificarea si raportarea, conform legislatiei actuale. Va putem oferi mai multe informatii despre efectuarea unui audit, astfel ca, puteti lua legatura cu noi online sau telefonic.

Ce tipuri de monografii contabile exista?

Mai jos va repzentam cateva tipuri de monografii contabile care pot aparea in cazul unui numar mare de companii:

 1. monografia pentru operatiunile ce viseaza serviciile prestate tertilor: sunt incluse creantele fata de clienti pentru care s-au prestat servicii
 2. monografia contabila pentru activitatea de productie: achiztii materii prime si materii auxiliare, in baza bonurilor fiscale si/sau a facturilor aferente.
 3. monografia contabila pentru salarii: inregistrarea in contabilitate a dreturilor banesti corespunzatoare salarialilor companiei
 4. monografia contabila pentru concedii medicale: aceasta se realizeaza pentru a inregistra in contabilitate sumele pentru angajati pe durata concediilor medicale. 
 5. monografie contabila pentru reduceri comerciale: pentru acele companii care acorda reduceri comerciale, cu diferite procente.

Monografia contabila se realizeaza in baza unor date precise iar inregistrarile efective in contabilitate se fac numai pe baza unor documente justificative corespunzatoare. Este nevoie ca aceste documente sa reflecte operatiunile economice derulate de societate.

Pentru a putea efectua o raportare financiara completa si corecta, asadar pentru a putea realiza monografiile necesare, cu precadere monografia contabila pentru activitatea de productie, contabilul se va folosi de informatii de la persoanele specializate. Angajatii care sunt implicati efectiv in procesul de fabricatie vor fi aceia care for furniza in contabilitate documentele justificative necesare, conform activitatii de productie. 

Monografie contabila de productie va cuprinde informatii despre achizitiile de materii prime (in baza facturilor existente de la furnizori) si achizitiile de materii auxiliare. Documentul va include si informatii despre valoarea produselor standard obtinute, despre numarul de produse vandute in decursul unei luni si alte costuri ce pot fi alocate procesului tehnologic de fabricatie. 

Evidentiarea productiei la nivel contabil este importanta, cu toate acestea, modul in care ea se va reflecta in documentele contabile este unul simplist, de baza, care are ca scop evidentierea valorii materiilor prime utilizate pentru a crea produsul finit, cel care este vandut de catre companie. De asemenea, monografia va include si costurile directe si indirecte ale societatii, avand grija sa evidentieze cat s-a cheltuit pentru procesul tehnologic si cat pentru alte activitati (spre exemplu, cantitatea de apa utilizata pentru productia bunurilor si cantitatea de apa utilizata in scop administartiv, pe vaza consumului de apa si a facturii pentru luna in curs). Fisa tehnologica pentru produs se realizeaza de catre specialisti si este, in definitiv, reteta de fabricatie a produsului, pentru care contabilul va intregistra cheltuielile. 

Monografiile contabile le mai pot include si pe acelea care se refera la leasing financiar, cele pentru reducerea cotei de TVA, cele pentru comert cu amanuntul online sau pentru companii care presteaza servicii in domenii specifice.

Operatiunile economice de baza ale unei societati comerciale vor fi diferite in functie de sectorul de activitate si de tipul de servicii sau de produse oferite de companie. Asadar, monografia contabila este diferita de la o societate de alta. Ea va contine alte elemente pentru o firma de turism, in comparatie cu un service auto sau cu o agentie de publicitate. Aceste companii vor avea fiecare note contabile simple si note contabile compuse, in functiile de serviciile pe care le ofera si de materialele pe care le utulizeaza pentru a desfasura activitatea sau pentru a-si furniza serviciile.

Firma noastra de contabilitate fin Bucuresti va poate oferii solutii complete ce tin de monografia contabila aferenta tipului de companie.

Pentru informatii detaliate despre monografia contabila puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti.