Inregistarea ca persoana fizica autorizata (PFA) ofera anumite avantaje celor care doresc sa aiba propria afacere. Procedura de inregistrare este relativ simpla si nu presupune cheltuieli mari, iar cele ce tin de administrare sunt mai mici decat in cazul unei companii. Afla de la contabilii nostri din Bucuresti care sunt taxele pentru PFA.
Cuprins
Care sunt taxele pentru PFA în sistem real?
Persoanele fizice autorizate trebuie sa aiba in vedere urmatoarele taxe in sistem real:
- Impozitul pe venit este de 10% si este impus pe venitul net anual.
- Tot 10% este contributia de asigurari sociale de sanatate, o cheltuiala deductibila. Exista doua exceptii aici, este vorba de PFA-urile cu venituri anuale sub pragul de 6 salarii minime, adica 19.800 de lei si cele care platesc CASS plafonat daca depasesc pragul de 60 de salarii minime pe an.
- 25% este contributia de asigurari sociale ce se raporteaza la plafoanele de 12 si 24 de salarii minime stabilite in Romania. Insa cei care au venituri mai mici de 12 salarii, respectiv 39.600 de lei pe an nu trebuie sa plateasca pentru contributia la pensie.
- Exista si TVA de plata, de 19%, pentru veniturile anuale mai mari de 300.000 de lei.
Va invitam insa sa discutati cu contabilii nostri din Bucuresti si sa aflati mai multe despre impozitarea PFA in sistem real.
Cum se face taxarea pentru PFA la norma de venit?
Norma de venit pentru PFA se stabileste dupa cum urmeaza:
- Persoana in cauza desfasoara activitati care sunt mentionate in nomenclatorul de norme de venit in Romania.
- De altfel, cei care au avut o activitate in anul anterior si incasari sub 25.000 de euro se pot clasa ca PFA la norma de venit, taxarea facandu-se tinand cont de acest aspect.
Cat priveste taxarea pentru PFA la norma de venit in Romania, iata ce trebuie sa cunoasteti:
- 10% este impozitul pe venit in acest caz.
- Tot 10% este si contributia de asigurari sociale de sanatate sau CASS, din plafonul depasit de norma de venit, respectiv 12 sau 24 de salarii minime brute.
- 25% este contributia de asigurari sociale daca sunt depasite cele doua plafoane, adica 12 sau 24 de salarii minime brute stabilite in Romania.
Reamimtim ca tot ce trebuie sa cunoasteti despre impozitarea persoanelor fizice autorizate precum si modificarile legii puteti afla de la contabilii nostri din Bucuresti.
Unde si cum se face plata taxelor pentru PFA
Completarea declaratiei unice de venit este primul pas de efectuat inainte de plata taxelor aferente. Aceasta declaratie se depune la ANAF, iar cei care au obtinut venituri in 2023 au avut ocazia sa depuna acest document pana pe 25 mai 2024. Cei care vor face venituri in 2024 au la dispozitie pana pe 25 mai 2025 sa faca declaratia in cauza, avand in vedere inainte taxele de platit pentru anul anterior.
Contributia platita de PFA pentru asigurarile sociale
Contributia pentru fondul de pensii este de 25% in cazul unui PFA in Romania. Declararea veniturilor se realizeaza prin depunerea formularului 600 la autoritatile competente din localitatea de domiciliu a persoanei fizice autorizate. Contributia se plateste trimestrial, in patru rate egale.
PFA-urile ce realizeaza venituri sub cota de 35% din castigul salarial mediu brut, care platesc contributiile la sistemul public de pensii din venituri salariale sau somaj sau achita contributiile catre sisteme profesionale de pensii sunt scutite de plata CAS. Firma noastra de contabilitate din Bucuresti va poate oferi mai multe detalii despre contributiile platite de PFA.
Contributia datorata pentru asigurarea de sanatate
PFA-urile sunt obligate sa achite o contributie la sanatate de 10%. Aceasta se poate calcula in sistem real sau pe baza normei de venit. CASS (contributia pentru asigurarile sociale de sanatate) in sistem real pentru PFA-uri se calculeaza din venitul anual fara alte contributii sociale. CASS pe baza normei de venit se aplica la valoarea anuala a normei raportate la cele 12 luni ale anului. PFA trebuie sa achite CASS anticipat, in cursul anului, cu regularizarea sumelor. Plata se efectueaza prin depunerea formularului 220 de venit estimat sau a formularului 200 de venit realizat.
Contabilii nostri din Bucuresti va pot da informatii referitoare la inregistrarea unui PFA si calculul contributiilor, plus detalii despretaxele pentru PFA si norma de venit.
Contributiile optionale pentru PFA
Asigurarile de somaj sunt optionale pentru PFA in cazul in care persoanele doresc sa beneficieze de indemnizatie de somaj. Pentru a plati aceste contributii, o persoana fizica autorizata trebuie sa incheie un contract de asigurare pentru somaj cu agentia de ocupare a fortei de munca din localitatea de domiciliu. Contributia lunara va fi de 0,5% din venitul asigurat.
Contributia pentru concedii si indemnizatii poate fi achitata optional, insa devine obligatorie in cazul PFA ce vor indemnizatii pentru concedii medicale. Contributia pentru concedii si indemnizatii este de 1% din veniturile PFA. Declaratiile pentru plata acestei contributii se depun la casa de asigurari de sanatate din localitatea de domiciliu a persoanei fizice autorizate.
Indiferent de activitatile pe care le aveti cu PFA-ul inregistrat, este important sa aveti in vedere ajutorul unui contabil cu experienta in acest domeniu. Asadar, va puteti baza pe suport complet oferit de contabilii nostri din Bucuresti, care va pot oferi informatii despre taxele pentru PFA, inclusiv despre impozitul pentru PFA.
Ce trebuie sa stiti despre pensia pentru PFA
Persoanele care se incadreaza cu veniturile sub plafonul de 12 salarii minime au posibilitatea de a se asigura optional la pensie. Mai mult decat atat, taxele pentru PFA nu includ plata CAS pentru persoanele care obtin venituri din investitii, agricultura, dividende sau chirii.
Tot ce trebuie sa stii despre impozitul pentru PFA se poate afla de la echipa noastra de contabili din Bucuresti. Putem oferi ajutor de specialitate pentru cei care detin companii in Romania si care vor sa stie ce fel de taxe trebuie sa plateasca.
Serviciile de audit in Bucuresti sunt necesare pentru orice firma cu activitati economice in Romania. Mai multe despre procedurile de audit puteti afla de la firma noastra de audit din Bucuresti. Puteti contacta contabilii nostri din Bucuresti pentru detalii despre serviciile noastre de contabilitate din Bucuresti si cum se achita impozitul pe profit in Romania. Tot de la echipa noastra puteti afla mai multe informatii despre taxele pentru PFA si norma de venit.