Our website uses  cookies for statistical purposes.

  • Str. Dr Nanu Muscel nr 8, sector 5, Bucuresti 
  • clients(at)romanian-accountants.com
  • 004 0724 205 501
Our Articles

Fonduri europene pentru afaceri

Fonduri europene pentru afaceri

Fondurile structurale administrate de Comisia Europeana sunt instrumente financiare folosite pentru a acorda sprijin in regiunile mai putin dezvoltate ale statelor membre ale Uniunii Europene, cu scopul de a consolida coeziunea economica si sociala. Conform Politicii de Coeziune Economica si Sociala a UE, fondurile structurale sunt implementate pentru a reduce diferentele de dezvoltare dintre regiuni si se acorda statelor membre pentru regiunile care au PIB-ul (Produsul Intern Brut) pe  cap de locuitor sub 75% din media europeana. Un alt criteriu al acordarii fondurilor europene este incurajarea competitivitatii regionale si ocuparea fortei de munca.

Pentru informatii despre criteriile de eligibilitate pentru a accesa fonduri europene pentru afacerea dumneavoastra, ii puteti contacta pe contabilii nostri din Bucuresti.

Principalele fonduri structurale si de coeziune europene

Comisia Europeana pune la dispozitie statelor membre ale Uniunii urmatoarele fonduri structurale si de coeziune (FSC):

  • –          Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR),
  • –          Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR),
  • –          Fondul European pentru Pescuit (FEP),
  • –          Fondul Social European (FSE),
  • –          Fondul de Coeziune (FC).

Fondul European de Dezvoltare Regionala

Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) este cel mai extins instrument structural al Uniunii Europene pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri). Programul FEDR defasurat in perioada 2014-2020  pune la dispozitie aproximativ 370 miliarde de euro pentru investitii in orasele, regiunile si economia reala a Europei.

Fondul European de Dezvoltare Regionala este concentrat pe investitii in cateva domenii-cheie precum inovatia si cercetarea, ajutarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) si economia bazata pe emisii reduse de carbon. In functie de gradul de dezvoltare al regiunii, fondurile sunt acordate dupa cum urmeaza:

  • –          in regiunie dezvoltate, cel putin 80% din fonduri se vor concentra in cel putin doua dintre aceste domenii,
  • –          in regiunile de tranzitie, cel putin 60% din fonduri se vor aloca acestor domenii,
  • –          in regiunile slab dezvoltate, fondurile se vor aloca in proportie de 50% acestor domenii.

O parte din aceste fonduri europene trebuie canalizata spre economia bazata pe emisii reduse de carbon, iar procentajul variaza intre 12% si 20%, in functie de gradul de dezvoltare al regiunii.  

Alte fonduri europene pentru afaceri

In afara de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si cel pentru Pescuit, mai sunt Fondul Social European si cel de CoeziuneFondul Social European ofera finantare pentru ocuparea fortei de munca, pentru educatie si dezvoltarea aptitudinilor. Ca si FEDR, Fondul Social European ofera finantare pentru intreprinderile mici si mijlociiFondul de Coeziune cofinanteaza proiecte de amploare in materie de mediu, retele de transport si domenii de dezvoltare durabile pentru protectia mediului.

Puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti pentru a afla detalii despre fondurile structurale europene.