Our website uses  cookies for statistical purposes.

  • Str. Dr Nanu Muscel nr 8, sector 5, Bucuresti 
  • clients(at)romanian-accountants.com
  • 004 0724 205 501
Our Articles

Achizitii auto

Achizitii auto

Regimul fiscal si contabil aplicat la achizitionarea unui autoturism si a combustibilului s-a schimbat in 2012 cand a fost emisa Circulara Ministerului Finantelor Publice nr. 420167. Definirea categoriilor de autovehicule a devenit foarte importanta deoarece aceasta este baza aplicarii taxei pe valoarea adaugata. Astfel, vom avea autoturismele noi care nu trebuie sa fi fost livrate cu mai mult de sase luni de la data darii in folosinta sau sa nu aiba mai mult de 6.000 km efectuati.

Autoturismele second-hand sunt reprezentate de toate autovehiculele ce nu indeplinesc niciuna dintre cele doua conditii. Dupa implementarea sistemului comun al TVA, operatiunii de vanzare-cumparare a unui autovehicul nou i se va aplica TVA o singura data si intotdeauna doar in statul UE de destinatie.

Regimul fiscal aplicat la cumpararea autoturismelor noi

Persoanele fizice sau juridice, neinregistrate sau inregistrate in scopuri  de TVA, care achizitioneaza autoturisme noi dintr-un stat membru al Uniunii Europene pentru a le utiliza in Romania vor plati 24% TVA. Persoanelor juridice inregistrate in scopuri de TVA li se va aplica TVA-ul prin mecanismul taxei inverse, astfel taxa pe valoarea adaugata se va inregistra in evidentele contabile. Persoanele juridice neinregistrate in scopuri de TVA si persoanele fizice sunt nevoite sa depuna un decont special de TVA la autoritatile fiscale competente si sa plateasca TVA-ul la trezorerie.

Scutiri de la plata TVA sunt posibile daca vanzatorul prezinta dovezi care sa sustina vanzarea autoturismului nou intr-un stat membru sau daca prezinta dovada ca autoturismul nu se mai afla in Romania.

In cazul autoturismelor de provenienta din state aflate in afara Uniunii Europene, importul intr-un stat membru este scutit de TVA daca importatorul dovedeste ca importul va fi urmat de o livrare intracomunitara.

Regimul fiscal aplicat la cumpararea autovehiculelor second-hand

In cazul achizitionarii unui vehicul second-handpersoanele juridice inregistrate in scopuri de TVA care cumpara masini second-hand din alte state member vor plati cota TVA de 24% in Romania. Persoanele juridice neinregistrate in scopuri de TVA si persoanele fizice vor plati cota aplicabila a TVA-ului in statul membru de unde au achizitionat autoturimele.

Regimul special aplicat in cazul cumpararii unui autovehicul din Romania se aplica doar agentilor economici inregistrati in scopuri de TVA, doar daca acestia doresc aplicarea regimului special, iar autoturismele sunt cumparate doar de la persoane fizice, firme care nu aplica TVA la livrare sau alti dealeri cu acelasi regim. Regimul special reprezinta aplicarea TVA-ului pe diferenta dintre pretul de vanzare si costul de achizitie.

Firma noastra de audit in Bucuresti va sta la dispozitie cu o serie de rapoarte financiare si proceduri conform legii, pentru a putea cunoaste pozitia firmei detinute, din acest punct de vedere. Este bine de stiut ca se poate analiza sistemul de control intern,l pentru a putea efectua un audit, insa toate informatiile in aceasta directie va pot fi oferite de specialistii nostri in domeniu. Puteti lua legatura cu noi telefonic sau online pentru a decoperi toate serviciile oferite.

Puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti pentru detalii referitoare la aplicarea TVA-ului.