Our website uses  cookies for statistical purposes.

 • Str. Dr Nanu Muscel nr 8, sector 5, Bucuresti 
 • clients(at)romanian-accountants.com
 • 004 0724 205 501
Our Articles

Impozitul pe dividende

Impozitul pe dividende

Beneficiile rezultate din activitatea economica realizata de o societate comerciala se impart intre actionarii sau asociatii companiei sub forma de dividende. In Romania, dividendele sunt supuse taxarii in functie de beneficiar si de conditiile prin care actiunile sau partile sociale sunt detinute in companie. Unul dintre angajatii de la firma noastra de contabilitate din Bucuresti va poate explica ce presupune impozitul pe dividende, dar si ce alte taxe trebuie platite daca detineti o companie in Romania.

 Pe scurt  
Ce sunt dividendele?  Beneficii financiare acordate asociatilor unei firme, in functie de profitul inregistrat. 

 Cine plateste impozitul pe dividende? 

 Societatile comerciale care distribuie dividende catre persoane fizice sau juridice din Romania sau strainatate

Cota de impozit   

8% 

 Legislatie aplicabila  Legea nr. 227/2015 si Ordonanta Guvernului nr. 16/2022
 Depunere declaratie anuala  

Declaratia 205 

 Data de plata a dividendelor  

 Pana la data de 25 a primei luni din anul fiscal urmator

 Esalonarea taxei pe dividende 

 Exclusa conform OUG nr. 20/2023

 Distribuirea dividendelor in caz de pierderi financiare in companie 

 Doar daca exista profit din anii anteriori

Plata CAS pentru dividende (DA/NU)   

 NU

 Plata dividendelor  anuala sau trimestriala
Plata dividendelor fara intocmirea situatiei financiare interimare   

Poate duce la aplicarea cotei de impozit de 10% 

Plata in numerar a dividendelor peste 10.000 de lei per asociat   

 Nu este posibila si contravine legii.

 Ce este declaratia de regularizare?

Reprezinta o cerere de restituire a impozitului pe dividende, in urma unei declaratii rectificative. 

 Cum te poate ajuta contabilul nostru din Bucuresti?

 Iti poate detalia cum se aplica impozitul pe dividende, ce taxe trebuie platite si ce declaratii fiscale trebuie inregistrate la autoritatile relevante.

Ce servicii ofera firma noastra de contabilitate din Bucuresti? 

– contabilitate primara,

– audit,

– consultanta si planificare financiara,

– suport pentru inregistrarea companiei in vederea platii taxelor etc. 

Cine plateste impozitul pe dividende in Romania?

Impozitul pe dividende in Romania se aplica in cazul societatilor ce distribuie dividende:

 • unei persoane juridice romane,
 • unei persoane juridice straine,
 • unei persoane fizice romane,
 • unei persoane fizice straine.

Dividendele platite de catre o societate juridica romana catre o societate din afara tarii sunt supuse regulilor tratatelor pentru evitarea dublei impuneri. Pentru a putea beneficia de aceste prevederi, societatea juridica straina trebuie sa faca dovada certificatului de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea competenta din tara straina de domiciliu. Firma noastra de contabilitate din Bucuresti va poate ajuta cu detalii.

Modificari aduse impozitarii dividendelor in Romania

Modificarile aduse impozitului pe dividende, conform Ordonantei de Urgenta nr. 102/2013, se refera la dividendele unei persoane juridice din Romania sau ale unei persoane juridice straine cu sediu permanent in Romaina incasate de la o filiala inregistrata intr-un stat membru al Uniunii Europene, respectiv dividendele distribuite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane. Noile modificari nu se aplica persoanelor juridice romane ce distribuie dividende altor persoane juridice romane ce detin cel putin 10% din titlurile de participare.

Contabilii nostri din Bucuresti va pot da informatii referitoare la toate modificarile aduse impozitului pe dividende si cum se aplica impozitul pe profit in Romania.

Care este cota de impozit pe dividende in Romania?

Conform prevederilor Codului Fiscalimpozitul pe dividende a crescut de la 5% la 8% incepand cu 2023. Dividendul brut distribuit sau platit catre o persoana juridica romana se declara si plateste pana la data de 25 ale lunii urmatoare. In cazul in care plata nu a fost efectuata pana la sfarsitul anului, impozitul aferent pe dividende va fi platit pana la 25 ianuarie a urmatorului an. Aceleasi prevederi se aplica si dividendelor platite fondurilor de pensii facultative sau private si fondurilor de investitii.Inca din anul 2017, veniturile realizate din dividende sunt considerate venituri de investitii. Valoarea impozitului pe dividende datorat de catre o persoana juridica din Romania este virat in totalitate catre bugetul de stat.

Va recomandam serviciile firmei noastre de audit in Bucuresti pentru a va alinia cu legislatia in vigoare in cee ce priveste analiza situatiei financiare a firmei. Exista o serie de audituri, printre care, cele mai importante sunt cele interne si externe. Procedurile implicate pot fi explicate in detaliu de expertii nostri, asa ca, va recomandam sa intrati in legatura cu noi si sa descoperiti serviciile pe care vi le putem oferi.

Scutiri de la plata impozitului pe dividende in Romania

Dividendele reinvestite incepand cu anul 2009, dividendele investite in capitalul social al altei companii romanesti cu scopul crearii unor noi locuri de munca sau pentru dezvoltarea activitatii companiilor sunt scutite de la impozitul pe dividende conform articolului II din OUG 200/2008. O contributie de asigurari sociale de sanatate se aplica si in cazul veniturilor din dividende. Valoarea se stabileste de catre organul fiscal competent, dupa aplicarea cotei de contributii de asigurari sociale de sanatate de 10%.Amintim ca organizatiile non-profit din Romania, la fel si cele sindicale sunt scutite de la plata impozitului pe dividendeFirma noastra de contabilitate din Bucuresti va poate ajuta cu informatii despre scutirile de plata de care puteti beneficia.

Ce obligatii are compania cu privire la impozitul pe dividende

Asociatii persoane fizice ale unei companii sunt indreptatite sa primeasca dividende, imediat ce se face taxarea acestora. Astfel, taxa de 8% pe dividende este retinuta de firma, care mai apoi directioneaza si plateste aceasta suma catre stat. Potrivit Codului Fiscal si formalitatilor in vigoare, firma este cea care va depune declaratia 100, in care va fi mentionat impozitul platit pe dividende. Pe langa acest document, intra in discutie si declaratia D205 cu privire la impozitul retinut la sursa al beneficiarilor unui astfel de venit (beneficiary de dividende). Iata in linii, mari care sunt obligatiile firmei cu privire la asociati si plata dividendelor. Mai multe informatii puteti afla de la echipa noastra de contabili din Bucuresti.

Ce obligatii au persoanele fizice cu privire la dividende

Persoanele fizice cu dividende care depasesc 12 salarii minime brute pe economie (daca sunt cumulate cu alte venituri) trebuie sa verifice daca mai datoreaza si alte contributii, in afara de impozitul pe dividende. Astfel, se depune declaratia unica si se platesc contributiile la sanatate si asigurari sociale. Amintim ca incepand cu 2020, a fost modificat plafonul pentru care beneficiarul dividendelor este nevoit sa plateasca obligatiile de sanatate si asigurare. Astfel, depasirea plafonului de 12 salarii minime brute pe economie aduce cu sine plata unor astfel de contributii. Puteti discuta cu contabilul nostru din Bucuresti despre noile reglementari cu privire la plata impozitului pe dividende, in Romania.

Intrebari frecvente

Ce sunt dividendele si care sunt beneficiarii acestora?

Dividendele sunt beneficii financiare primite de actionari sau asociati ai unei firme, nu inainte de a fi impozitate. Aflati de la firma noastra de contabilitate din Bucuresti care sunt conditiile dividendelor si taxarii acestora in Romania.

Care este impozitul pe dividende si cine face plata?

Impozitul pe dividende este de 8% si este platit de firma, catre statul roman. Persoanele fizice sau juridice, straine sau din Romania au obligativitatea impozitului pe dividende.

Ce noutati sunt aduse Codului Fiscal cu privire la plata dividendelor?

In cazul in care dividendele depasesc 12 salarii  minime brute pe economie, asociatii sau actionarii care trebuie sa primeasca astfel de venituri trebuie sa aiba in vedere plata contributiilor sociale precum sanatatea.

Care sunt exceptiile de la plata impozitului pe dividende in Romania?

Sunt scutite de la plata impozitului pe dividende organizatiile caritabile, sindicale si non-profit din Romania. La fel este valabil si pentru contribuabilii care au activitati de cercetare si dezvoltare.

Cand se plateste impozitul pe dividende?

Impozitul pe dividende se plateste pe data de 25 a lunii urmatoare, daca se face si plata acestor beneficii. Indiferent de plata dividendelor, impozitul de 8% trebuie platit in primul rand.

Echipa noastra de contabili din Bucuresti va ofera toate raspunsurile cu privire la plata dividendelor si impozitarea acestora.

De ce sa investesti in Romania

Romania este o destinatie sigura pentru investitii straini datorita climatului stabil, din punct de vedere economic si nu numai. Multe firme straine beneficiaza de dezvoltare si profituri generoase in sectoare precum productia, auto, IT si comunicare, energie, turism, agricultura si multe altele. Pe langa un regim de taxe avantajos pentru investitorii straini, forta de munca este un beneficiu de luat in calcul de investitorii de peste hotare. In plus, costurile formarii unei companii sunt destul de mici in comparatie cu cele stabilite in alte tari europene. Iata mai jos cateva cifre si statistici interesante care subliniaza directia economica si de business a Romaniei:

 • Peste 97 de miliarde de dolari a reprezentat total investitiilor directe straine in Romania, in anul 2019.
 • Potrivit Bancii Mondiale si raportului 2020 Doing Business, Romania a ocupat pozitia 55 din 190 de economii in ceea ce priveste usurinta cu care se poate face o afacere in aceasta tara.
 • Olanda, Austria, Germania, Cipru si Italia se numara printre cei mai mari investitori si parteneri straini ai Romaniei.
 • Majoritatea investitiilor straine din Romania sunt indreptate catre sectoare precum productia, imobiliarele si constructiile.
 • Bucuresti, capitala tarii este cea care atrage cele mai multe investitii straine, fiind un centru de afaceri extrem de apreciat de catre investitori.

Cei interesati de serviciile noastre pot contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti. Va stam la dispozitie pentru detalii despre inregistrarea in scopuri de TVA si modalitatile de calcul ale impozitului pe dividende.