Our website uses  cookies for statistical purposes.

  • Str. Dr Nanu Muscel nr 8, sector 5, Bucuresti 
  • clients(at)romanian-accountants.com
  • 004 0724 205 501
Our Articles

Sanctiuni pentru firmele care nu-si depun declaratiile

Sanctiuni pentru firmele care nu-si depun declaratiile

Sanctiunile pentru firmele care nu isi depun declaratiile in termenele stabilite de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pot fi sub forma de amenda sau avertisment. Amenzile se pot incadra intre 1.000 si 14.000 de lei, in functie de tipul declaratiei si in functie de eroarea identificata, completare incorecta sau perioada de intarziere.

Procedura de sanctionare poate fi diferita si in functie de numarul de abateri pe care le-a intregistrat compania. In cazurile in care se afla la prima abatare, va primi o sanctiune sub forma de avertisment. Contabilii nostri din Bucuresti va pot oferi detalii complete despre modul si situatiile in care se aplica sanctiunile. De asemenea, specialistii nostri va pot ajuta cu sfaturi despre metodele de buna practica pentru a evita situatiile in care compania poate fi supusa unei avertizari sau chiar a unei amenzi.

Care sunt situatiile in care compania primeste un avertisment?

Avertismentul este prima masura luata impotriva companiilor din Romania care nu respecta termenele impuse de Agentia Nationala de Administrare Fiscala pentru depunerea declaratiilor.

In functie de perioada de intarziere si daca au completat corect sau incorect declaratia, persoanele juridice vor fi sactionate doar cu avertisment daca se afla la prima abatare. Acest lucru este valabil daca declaratia se depune din proprie initiativa in termen de cel mult 15 zile de la expirarea termenului legal pentru depunerea respectivei declaratii. 

Cand se aplica amenzile pentru abateri?

Amenzile se aplica in functie de doua criterii principale: perioada de intarziere si momentul in care are loc depunerea. Astfel, contribuabilii care intarzie cu depunerea declaratiilor se pot incadra in una din urmatoarele situatii, in afara de situatia mentionata anterior, de 1-15 zile de intarziere, in cazul in care se emite doar un avertisment:

  1. Depunere din proprie initiativa: 16-30 de zile; 31-60 de zile; 61-90 de zile si peste 90 de zile.
  2. Depunere dupa notificare: 16-30 zile; 31-34 zile si peste 45 de zile.

Contabilii nostri din Bucuresti va prezinta mai jos valorile catorva dintre amenzile acordate pentru depunerea cu intarziere a unor tipuri de declaratii. Contribuabilii care nu se regasesc in nicio situatie de mai jos pot lua legatura cu unul din specialistii nostri.

Ce valori au amenzile?

Asa cum am mentionat anterior, valoarea amenzilor difera in functie de perioada de intarziere pentru depunerea declaratiilor dar si in functie de tipul de declaratie. Mai jos, contabilii nostri din Bucuresti descriu principalele amenzi:

  • – Declaratii pentru obligatiile de plata la bugetul general consolidat: depuneri din proprie intiativa cu intarziere de peste 90 de zile, amenda maxima 2.000 de lei
  • – Declaratii privind obligatiile de plata pentru persoane juridice: amenda maxima pentru plata cu intarziere de peste 45 de zile de la primirea notificarii este de 5.000 de lei.
  • – Declaratii informative: pentru depunere din proprie initiativa cu intarziere de 16-30 de zile amenda este de 1.000 de lei.
  • – Declaratii recapitulative pentru companii: pentru depunerea din proprie initiativa cu o perioada de intarziere de peste 90 de zile amenda este 4.000 de lei.
  • – Rectificari ca urmare a depunerii incorecte (pentru declaratia 390): pentru depunerea cu intarziere de peste 45 de zile de la primirea notificarii amenda este de 1.500 de lei.

Acestea sunt doar cateva dintre tipurile de amenzi la care pot fi supuse persoanele juridice care nu respecta termenele de depunere, fie din proprie initiativa fie dupa notificarea primita de la autoritati. Firma noastra de contabilitate din Bucuresti va pune la dispozitie servicii complete pentru a putea evita situatiile in care compania este nevoita sa achite amenzi semnificative. 

Contabilii nostri din Bucuresti va pot oferi informatii complete privind obligatiile fiscale pentru toate tipurile de companii ce pot fi infiintate in tara.

Ne puteti contacta pentru mai multe informatii cu privire la obligatiile fiscale, dar si diferitele sanctiuni ce pot fi aplicate in cazul nerespectarii termenelor impuse de ANAF.