Our website uses  cookies for statistical purposes.

  • Str. Dr Nanu Muscel nr 8, sector 5, Bucuresti 
  • clients(at)romanian-accountants.com
  • 004 0724 205 501
Our Articles

Intrebari frecvente

Intrebari frecvente

Daca doriti sa demarati o afacere in Romania si nu sunteti la curent cu ultimele noutati fiscale sau care sunt taxele si impozitele care trebuie achitate veti gasi mai jos raspunsuri la cateva din aceste intrebari.

Care sunt autoritatile care reglementeaza taxele si impozitele in Romania?

Principalele autoritati care stabilesc plata taxelor si a impozitelor in Romania sunt Ministerul Finantelor Publice care elaboreaza legile fiscale si Agentia Nationala de Administrare Fiscala care colecteaza taxele si impozitele.

Care este principala lege care guverneaza taxele si impozitele?

Codul fiscal contine toate reglementarile legale despre aplicarea taxelor si a impozitelor, precum si cotele acestora.

Care sunt documentele fiscale pe care trebuie sa le depuna o firma?

Printre principalele documente care trebuie depuse de firme la Agentia Nationala de Administrare Fiscala se regasesc situatiile financiare anuale, situatiile fluxurilor de numerar, contul de “Profit si pierderi”, anexele la situatiile financiare anuale.

Exista si documente fiscale simplificate?

Da, pentru anumite tipuri de companii exista facilitatea de a depune un bilant contabil simplificat si contul “Profit si pierderi”.

Cum sunt verificate firmele romanesti?

Companiile din Romania sunt supuse anumitor norme de verificare care includ auditul financiar. Firmele sunt verificate de auditori interni sau externi care redacteaza si depun un raport bazat pe informatiile extrase din situatiile financiare ale companiilor.

Care sunt documentele fiscale care trebuie pastrate de firme?

Fiecare firma trebuie sa pastreze la sediul sau un registru de casa, registrul de inventar si un registru general.

Ce impozite trebuie sa plateasca o firma?

Principalul impozit pe care trebuie sa o plateasca o firma in Romania este impozitul pe profit. Acestea trebuie sa mai plateasca si un impozit pe dividende si cotele aferente contributiilor sociale pentru angajati.

Exista facilitati fiscale pentru firmele?

Anumite tipuri de firme, cum sunt microintreprinderile beneficiaza de plata redusa a unui impozit pe profit de 3%. Contabilii nostri din Bucuresti va pot ajuta sa gasiti si alte metode de minimizare a impozitelor.

Ce taxe platesc persoanele fizice?

Persoanele fizice trebuie sa plateasca impozitul pe venit, iar salariatii trebuie sa plateasca si contributii pentru asigurari sociale.

Exista beneficii fiscale pentru investitorii straini in Romaina?

Da, Romania a incheiat o serie de tratate de evitare a dublei impuneri prin care investitorii beneficiaza de reduceri partiale sau totale ale unor taxe si impozite, dar pot beneficia si de scutirea de impozit pe profitul reinvestit.

Daca aveti si alte intrebari sau aveti nevoie de servicii contabile va rugam sa contactati firma noastra de contabilitate din Bucuresti.