Spre deosebire de inregistrarea in contabilitate a achizitiilor de autovehicule, la inregistrarea vanzarii de autoturisme se tine cont daca autovehiculul a fost amortizat si daca se poate considera un bun de capital, in cazul companiilor.
Ii puteti contacta pe contabilii nostri din Bucuresti pentru informatii despre prevederile Codului fiscal referitoare la vanzarea unor mijloace fixe.
Cuprins
Inregistrarea contabila la vanzarea unui autoturism incomplet amortizat
Pentru vanzarea unui autoturism la o valoare mai mica decat valoarea neamortizata nu trebuie ajustata suma TVA dedusa la momentul cumpararii. In cazul unei entitati juridice, daca autoturismul a fost clasificat ca bun de capital din punct de vedere al TVA-ului si a fost obiectul unei livrari taxabile, vanzatorul nu este obligat sa ajusteze TVA-ul.
Inregistrarile contabile care se fac la vanzarea unui autovehicul incomplet amortizat vor consta in depunerea formularelor 7583 – venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital si 442 – TVA colectata. Scaderea autoturismului din gestiune se face prin depunerea formularului 2133 – mijloace de transport.
Din punct de vedere al impozitului pe profit, valoarea neamortizata a unui autoturism vandut nu este considerata cheltuiala nedeductibila, iar cheltuielile efectuate cu scopul de a realiza venituri impozabile sunt deductibile, conform articolului 21 din Codul fiscal.
Daca doriti sa colaborati cu o firma de audit in Bucuresti, recomandarea noastra este sa intrati in legatura cu specialistii nostri si sa descoperiti serviciile oferite. Un audit poate oferi informatii complete despre situatia financiara a unei companii, cu ajutorul rapoartelor dedicate. Exista o serie de proceduri pe care vi le poate explica unul din contabilii nostri, asa ca, luati legatura cu noi cat mai repede.
Ajustarea TVA-ului aferent bunurilor de capital
In cazul persoanelor inregistrate in scopuri de TVA care vand un autoturism intrat in gestiune ca si bun de capital, ajustarea de TVA se face doar in situatia in care bunul, in acest caz autoturismul, a fost folosit de persoana impozabila in alte scopuri decat cele economice, daca a fost utilizat in operatiuni care nu se preteaza deducerilor taxei pe valoare adaugata sau daca deducerea TVA-ului este diferita de deducerea initiala.
Ajustarea de TVA se face si in cazul in care apar modificari ale elementelor folosite la calcularea taxei deduse, in situatia in care bunul de capital nu mai exista (casarea, in cazul autoturismelor) sau in situatia in care dreptul de deducere a fost limitat.
Firma noastra de contabilitate din Bucuresti va poate da detalii despre modificarile aduse Codului fiscal cu privire la deducerea TVA-ului.