Sistemul bancar romanesc cuprinde atat bancile cat si alte institutii de credit. Sistemul de creditare din Romania este format din institutiile de credit a caror activitate consta in atragerea de depozite si fonduri rambursabile si in acordarea de credite in cont propriu. Institutiile de credit pot functiona ca banci, organizatii cooperatiste de credit si banci de economisire si creditare in domeniul locativ. Pe langa acestea, exista si institutiile financiare nebancare (IFN-uri) care desfasoara activitati de creditare cu titul profesional. Institutiile financiare nebancare si de credit din Romania sunt reglementate de Legea nr. 93/2009.
Pentru obtinerea de credite pentru intreprinderi mici si mijlocii si pentru societati comerciale mari puteti apela la serviciile oferite de contabilii nostri din Bucuresti.
Cuprins
Activitatile institutiilor financiare din Romania
Unele institutii financiare nebancare trebuie sa se constituie ca societati comerciale pe actiuni si sunt supravegheate de Banca Nationala a Romaniei. In functie de natura activitatii desfasurate, IFN-urile trebuie sa se inscrie intr-unul dintre registrele Bancii Nationale: registrul special, general sau cel de evidenta.
Institutiile financiare pot desfasura urmatoarele activitati de creditare:
- – acordarea de credite de consum, ipotecare, imobiliare,
- – acordarea de microcredite,
- – finantarea tranzactiilor comerciale,
- – operatiuni de factoring,
- – scontare,
- – forfetare.
Institutiile financiare pot desfasura si activitati de leasing financiar, pot emite garantii, pot acorda credite cu primire de bunuri in gaj, respectiv amanetare si pot acorda credite unor membri de asociatii fara scop patrimonial.
Autorizarea institutiilor de credit
Institutiile care fac parte din sistemul de creditare romanesc sunt supuse procesului de autorizare al Bancii Nationale a Romaniei care cuprinde aprobarea constituirii institutiei de credit si autorizarea functionarii acesteia.
Pentru a fi autorizate sa functioneze, institutiile de credit trebuie sa aiba denumirea in limba romana, cu exceptia cazului in care institutia este o filiala a unei entitati legale din strainatate si preia partial sau in totalitate denumirea companiei-mama.
Institutia financiara trebuie sa informeze Banca Nationala cu privire la identitatea actionarilor si participatiilor acestora. De asemenea, in functie de tipul de institiutie, fiecare trebuie sa detina un anumit capital initial care trebuie depus la momentul autorizarii.
Puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti pentru detalii despre sistemul de creditare romanesc.