Operatiunile imobiliare pot fi privite din doua puncte de vedere – operatiunile realizate de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si operatiunile realizate de persoanele fizice, conform articolului nr. 141 din Codul fiscal.
Cuprins
Operatiunile imobiliare realizate de persoanele impozabile
Vanzarea de imobile poate fi scutita de TVA sau taxabila prin lege sau optional. Dupa ce tara noastra a devenit membra UE si a aderat la normele Uniunii, vanzarea de constructii si de terenuri in Romania a fost scutita de TVA. Exceptie fac vanzarile de imobile noi si terenurile construibile.
Constructiile noi sunt cele care sunt receptionate si ocupate in aceeasi zi pana la sfarsitul anului urmator. Astfel, persoanele juridice inregistrate in scopuri de TVA pot aplica pentru scutiri de TVA, dar pot opta si pentru plata TVA-ului pentru a evita ulterior ajustarea de TVA si prorata de deducere. Exprimarea optiunii de taxare trebuie sa fie insotita de o notificare depusa la autoritatea fiscala competenta.
Operatiunile imobiliare realizate de persoanele fizice
Persoanele fizice pot realiza trei tipuri de operatiuni imobiliare: care nu intra in sfera de aplicare a TVA, scutite de TVA si operatiunile taxabile. Operatiunile imobiliare prin care persoanele fizice nu devin impozabile sunt cele in care acestea vand constructii sau imobile utilizate in scop personal. Operatiunile imobiliare de vanzare sau cumparare efectuate ocazional nu obliga o persoana fizica sa devina impozabila.
Urmatoarele doua operatiuni presupun transformarea persoanei fizice in persoana impozabila. Operatiunea imobiliara scutita de TVA realizata de o persoana fizica este reprezentata de vanzarea mai multor imobile in cursul unui an calendaristic. Imobilele nu trebuie sa fi fost folosite in scopuri personale. Persoanele fizice care cumpara un imobil in vederea revanzarii trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA.
Operatiunile imobiliare prin care persoana fizica devine persoana impozabila, iar vanzarea sau achizitionarea de imobile este taxabila sunt reprezentate de situatiile in care imobilele sunt noi, nu au fost utilizate in scopuri personale si au caracter de continuitate.
Aveti nevoie de audit in Bucuresti? Puteti lua legatura cu echipa noastra de contabili si descoperi care sunt procedurile in acest sens. Cu ajutorul unor rapoarte financiare detaliate, puteti afla care este pozitia companiei detinute, din acest punct de vedere. Acolo unde este necesar, contabilii nostri va vor propune o serie de masuri ce pot fi implementate cu usurinta in firma, imediat dupa acordul managementului. Aflati mai multe despre serviciile noastre, daca ne contactati.
Inregistrarea in contabilitate a achizitiei unui imobil
Odata ce contractul de vanzare-cumparare a fost semnat, achizitia imobilului trebuie inregistrata in registerele contabile ale cumparatorului. Conform articolului 51 din OMFP nr. 3055/2009 trebuie trecute in contabilitate si comisioanele, taxele notariale si cheltuielile pentru obtinerea de autorizatii, pe langa costul de achizitie al imobilului.
Specialistii nostri contabili din Bucuresti va pot explica in detaliu inregistrarea in contabilitate a achizitiilor de imobile.