Agentii economici ale caror activitati includ vanzarea de bunuri sau servicii pot accepta ca instrument de plata cardul bancar. Cardurile bancare reprezinta in ziua de azi cel mai folosit instrument de plata utilizat in Uniunea Europeana. Firmele din Romania care utilizeaza plata prin card ca instrument de incasare au un profit cu 15-20% mai mare decat firmele ce accepta ca metoda de plata doar numerarul. Firma noastra de contabilitate din Bucuresti va poate oferi mai multe detalii in acest sens.
Cuprins
Care sunt caracteristicile platii prin POS?
Cardul reprezinta un instrument de plata electronica si un suport de informatie securizat si personalizat ce permite detinatorului sa utilizeze banii depusi intr-un cont pentru a efectua operatiuni precum retrageri de numerar, plata unor bunuri si servicii achizitionate de la comercianti care accepta plata prin terminalele POS (Electronic Funds Transfer Point of Sale) sau pot realiza transferuri de bani. Plata cu cardul se poate efectua prin terminale POS care sunt dispozitive electronice ce permit preluarea, prelucrarea si transmiterea de date privind plata efectuata cu cardul.
Contabilii nostri din Bucuresti va pot da detalii despre inregistrarea in contabilitate a platilor efectuate cu cardul.
Care sunt obligatiile pentru inregistrarea in contabilitate a operatiunilor efectuate cu un card bancar?
Inregistrarea platilor efectuate cu cardul in evidentele contabile ale unei firme se face in baza Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 3055/2009. Documentele justificative acceptate la inregistrarea in contabilitate sunt: factura fiscala, bonul fiscal, extrasul de cont pentru contul atasat cardului si bonul emis de un vanzator sau de bancomat.
Bonurile emise de vanzatori sau de bancomate pot atesta plata cu cardul, respectiv retragerea de numerar. Cardurile pot fi de debit, de credit, atasate unui cont bancar. Orice plata cu cardul reprezinta oprirea sumei achitate din contul bancar aferent. Evidentierea operatiunilor efectuate printr-un cont bancar se face prin contul intermediar 5125 – sume in curs de decontare. Platile efectuate cu cardul vor aparea in contul 542.
Cum se efectueaza inregistrarea in contabilitate a operatiunilor efectuate cu un card bancar?
Inregistrarea in contabilitate a bunurilor sau serviicilor achizitionate si platite prin card, pe baza unui bon fiscal, se poate face prin:
- solicitarea facturii aferente si a bonului fiscal pentru bunul sau serviciul achitat furnizorului,
- justificarea cheltuielilor prin documente care demonstreaza intrarea in evidentele contabile a bunurilor sau serviciilor achizitionate sau prin alte documente precum decontul de cheltuieli cu anexarea bonului fiscal. Pe baza bonului fiscal si a chitantei emise de POS in cazul platii cu cardul, se utilizeaza decontul de cheltuieli cod 14-5-5.
Care sunt pasii in cazul unei plati efectuate prin POS?
Plata efectuata prin intermediul unui terminal POS necesita existenta unui cont contabil intermediar deoarece numerarul aferent unei plati efectuate in acest fel se proceseaza prin intermediul bancii iar primirea efectiva a sumei se inregistreaza mai tarziu decat momentul in care a fost efectuata achizitia propriu zisa. Odata ce numerarul a fost receptionat de catre banca, se inregistreaza creanta conform sumei incasate de pe cardul clientului.
Banca la care agentul economic are deschis un cont bancar este si cea care deserveste terminaul POS si va percepe un comision in urma tranzactiei efectuate, conform contractului. Acest comision va fi inregistrat in cadrul operatiunilor intermediare. In cazul in care exista mai multe unitati POS de la mai multe banci, societatea comerciala va avea o evidenta contabila impartita in functie de banca.
Este important ca orice operator economic ce accepta plata cu un card bancar de credit sau de debit sa retina faptul ca eliberarea unui bon fiscal este obligatorie pentru fiecare plata efectuata prin terminal POS. Factura se va elibera in cazul in care clientul solicita acest lucru.
In cazul in care firma dumneavoastra a inceput recent sa accepte plati prin POS, va fi necesar sa luati legatura cu furnizorul casei de marcat sau cu un alt specialist pentru a seta configurarea aparatului astfel incat sa emita bon fiscal si pentru acest tip de incasare. Este recomandat sa configurati toate tipurile de incasari: numerar, card sau bon valoric (cu sumele predefinite). Firma noastra de contabilitate din Bucuresti va ofera servicii profesionale in acest domeniu.
Va intereseaza un audit in Bucuresti pentru firma pe care o detineti? Specialistii nostri au experienta necesara pentru a efectua procedurile implicate in acest sens si pentru a va oferi rapoarte financiare complete. Acestia pot detecta posibilele riscuri in firma, urmand apoi sa propuna diverse masuri ce pot fi cu usurinta implementate. Daca doriti mai multe informatii in acesta directie, nu ezitati sa ne contactati.
Care sunt optiunile pentru instalarea platii prin POS?
Solutiile POS pentru comercianti pot varia in functie de banca aleasa. Cele mai multe banci de la noi din tara vor oferi instalarea gratuita a terminalelor POS si gratuitati in privinta consumabilelor. De asemenea, in unele cazuri, banca este aceea care efectueaza instalarea. Atunci cand selectati tipul de POS puteti alege tehnologia terminalului (tipul de comunicatie): contactless, GPRS, ethernet, etc. Banca va fi si cea care va va oferi asistenta gratuita in cazul in care intampinati probleme cu terminalul POS.
Puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti pentru prevederile Codului fiscal cu privire la platile efectuate cu cardul.