Impozitul pe venit se aplica oricarei persoane fizice rezidente in Romania pe veniturile obtinute din orice sursa, precum si persoanelor straine ce desfasoara activitati economice in Romania. Acestora din urma li se impoziteaza doar veniturile obtinute in Romania. Cota de impozitare in Romania este de 16% pentru unele tipuri de venituri, cu toate acestea exista si alte procente de taxare. Firma noastra de contabilitate din Bucuresti va poate oferi mai multe detalii.
Cuprins
Care sunt categoriile de venituri impozabile ale persoanelor fizice?
Veniturile impozabile sunt reprezentate atat de venituri in bani, cat si de echivalentul in bani al veniturilor in natura. Impozitarea se aplica urmatoarelor venituri realizate de persoane fizice:
- cele obtinute din activitati independente precum cele comerciale, profesii liberale si proprietate intelectuala,
- veniturile salariale,
- din cedarea folosintei unui bun,
- investitii,
- o anumita suma din pensie ce depaseste pragul minim impus de Ministerul Finantelor,
- activitati agricole,
- jocuri de noroc,
- din alte surse.
Contabilii nostri din Bucuresti va pot oferi detalii suplimentare cu privire la obligatiile pe care le aveti in calitate de contribuabil, in urma unei analize a tipului de venit incasat (sau venituri, in cazul in care se aplica acest lucru).
Cum se impoziteaza venitul din activitatile agricole?
Persoanele fizice ce desfasoara activitati ce intra in sfera agricola sunt obligate ca in 30 de zile de la incepere sa depuna o declaratie de inregistrare. Impozitul pe veniturile din activitati agricole se poate impune pe baza normei de venit prin depunerea unei declaratii privind venitul estimat sau se poate impune in sistem real pe baza datelor contabile.
Antreprenorii care realizeaza aceste tipuri de venituri si doresc mai multe informatii, pot contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti. Serviciile furnizate de catre expertii nostri se adreseaza atat clientilor din Bucuresti cat si din alte orase.
Cum sunt impozitate veniturile din profesiile liberale?
In categoria profesiilor liberale intra activitatile intreprinse de oameni de stiinta, medici, avocati, notari publici, contabili, traducatori, sportivi, executor judecatoresti, auditori financiari si alte persoane ce desfasoara profesii reglementate in mod independent. Aceste persoane trebuie sa depuna Declaratia de inregistrare (Formularul 070) la organele fiscale competente de pe raza domiciliui in maximum 30 de zile de la inceprea activitatii. Acestia trebuie sa mai depuna si o declaratie cu privire la venitul estimat (Formularul 220).
Care sunt obligatiile contribuabililor in functie de tipul de impozit pe venit?
Mai jos, expertii de la firma noastra de contabilitate din Bucuresti va descriu principalele obligatii privind declaratiile de venit, in functie de sursa acestuia:
- Arenda: contribuabilul prezinta contractul de arenda in termen de 15 zile de la incheiere; se depune apoi Formularul 200 in termenul stabilit.
- Asociere fara personalitate juridica: fiecare asociat depune Formularul 200 pentru veniturile realizate in tara; responsabilul asociatiei este nevoit sa depuna din Formularul 010, dar si alte formulare.
- Activitati agricole: nu se depune declaratie in cazul in care produsele au fost vandute dupa recoltare, in stare naturala; altfel se depun formulare in functie de tipul de activitate agricola.
- Chirie: aceste venituri fac parte din cele de tin de cedarea folosintei bunurilor si se depune Formularul 220 (in cele mai multe cazuri).
- Comert: Formularul 070, 220 si 200 in functie de tipul de venit, fie din comert, din prestari de servicii sau din meserii.
- Jocuri de noroc si alte premii: impozitul se retine in momentul in care individul primeste premiul sau castigul; nu exista alte obligatii.
- Dividende: persoana care incaseaza dividendele nu trebuie sa declare nimic; impozitul este retinut de firma platitoare.
- Mosteniri: acestea, impreuna cu donatiile, alocatiile si bursele nu se impoziteaza.
Persoanele care incaseaza venituri salariale din strainatate nu sunt obligate sa declare aceste venituri in tara. In cazul in care obtin alte tipuri de venituri din activitati in strainatate, precum cele din activitati comerciale, profesii libere, chirii, drepturi de proprietate intelectuala sau altele, atunci ele trebuie sa depuna Formaularul 201.
Pentru activitatile agricole, contabilii nostri din Bucuresti va ofera detalii suplimentare mai jos:
- pentru exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele de acest gen se depune Formularul 070 si sunt stabilite norme de venit (cu impunere pe baza de norme de venit).
- in cazul impunerii in sistem real, pentru activitatile agricole ce tin de exploatarea pepinierelor se depun alte formulare, precum Formularul 220.
- pentru cultivarea produselor vegetale si cresterea animalelor se depun Formularele 221 si 220 (pentru impunerea pe baza de norme de venit).
Contabilii nostri din Bucuresti va pot oferi informatii suplimentare cu privire la declaratiile si formularele mentionate precum si data limita pana la care pot fi depuse acestea.
Neplata la termen, nedeclararea sau declararea incorecta atrag dupa sine atat dobanzi cat si penalitati de intarziere, dupa caz. Acestea sunt considerate obligatii fiscale accesorii. Pentru neplata la termen, dobanda are o valoare de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere iar nivelul penalitatii este de 0,01% pentru fiecare zi in care contribuabilul intarzie. Este important de retinut faptul ca penalitatea de intarziere nu anuleaza obligatia de plata a dobanzilor.
Alte impozite aplicate persoanelor fizice
In categoria de impozitare a cedarii folosintei unui bun intra veniturile provenite din arendarea unui teren agricol si locuintele sau spatiile date spre inchiriere. Premiile acordate oamenilor de stiinta sau sportivilor, cat si veniturile obtinute din jocuri de noroc sunt impozitate cu 16%. Salariile si alte venituri obtinute in strainatate sunt considerate alte surse de venit si vor fi impozitate cu 16%. In aceeasi categorie intra si titlurile de valoare, vanzarile de locuinte (in anumite conditii) si tranzactiile cu valuta.
Mai jos va prezentam nivelurile impozitelor:
- 10%: impozit pe veniturile din activitatile independente estimate in cursul anului; pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala; pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor, etc.
- 16%: pe venitul din asocierea dintre o persoana fizica si una juridica; pentru unele venituri din premii si jocuri de noroc, in functie de suma.
- 5%: impozitul pe veniturile din investitii sub forma de dividende.
Firma noastra de audit in Bucuresti va poate oferi suportul necesar pentru efectuarea unui audit. Evaluarea obiectiva intra in atentia specialistilor nostri, iar detinatorii de companii isi pot face astfel o idee despre pozitia financiara a firmei, dupa verificarea rapoartelor si analizelor oferite in acest sens. Doriti mai multe detalii despre serviciile noastre? Vreti sa va faceti o idee despre riscurile financiare in firma? Puteti sa ne contactati online sau telefonic, oricand doriti.
Procentul de 16% se poate aplica si pentru venituri a caror sursa nu a fost identificata. Asa cum reiese de mai sus, valoarea taxei impuse asupra unui tip de venit poate varia. Contabilii nostri din Bucuresti va pot oferi o lista completa cu tipurile de impozit pe venit. Lista de mai sus este una ilustrativa si nu include toate tipurile de impozit pe venit la care pot fi supuse persoanele fizice.
Puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti pentru detalii referitoare la toate categoriile de venituri impozabile in Romania.