Beneficiile rezultate din activitatea economica realizata de o societate comerciala se impart intre actionarii sau asociatii companiei sub forma de dividende. In Romania, dividendele sunt supuse taxarii in functie de beneficiar si de conditiile prin care actiunile sau partile sociale sunt detinute in companie. Unul dintre angajatii de la firma noastra de contabilitate din Bucuresti va poate explica ce presupune impozitul pe dividende si ce alte taxe trebuie platite daca detineti o companie in Romania.
Pe scurt | |
---|---|
Ce sunt dividendele? | Beneficii financiare acordate asociatilor unei firme, in functie de profitul inregistrat. |
Cine plateste impozitul pe dividende? |
Societatile comerciale care distribuie dividende catre persoane fizice sau juridice din Romania sau strainatate |
Cota de impozit |
10% |
Legislatie aplicabila | Legea nr. 227/2015 si Ordonanta Guvernului nr. 16/2022 |
Depunere declaratie anuala |
Declaratia 205 |
Data de plata a dividendelor |
Pana la data de 25 a primei luni din anul fiscal urmator |
Esalonarea taxei pe dividende |
Exclusa conform OUG nr. 20/2023 |
Distribuirea dividendelor in caz de pierderi financiare in companie |
Doar daca exista profit din anii anteriori |
Plata CAS pentru dividende (DA/NU) |
NU |
Plata dividendelor | anuala sau trimestriala |
Plata dividendelor fara intocmirea situatiei financiare interimare |
Poate duce la aplicarea cotei de impozit de 10% |
Plata in numerar a dividendelor peste 10.000 de lei per asociat |
Nu este posibila si contravine legii. |
Ce este declaratia de regularizare? |
Reprezinta o cerere de restituire a impozitului pe dividende, in urma unei declaratii rectificative. |
Cum te poate ajuta contabilul nostru din Bucuresti? |
Iti poate detalia cum se aplica impozitul pe dividende, ce taxe trebuie platite si ce declaratii fiscale trebuie inregistrate la autoritatile relevante. |
Ce servicii ofera firma noastra de contabilitate din Bucuresti? |
– contabilitate primara, – audit, – consultanta si planificare financiara, – suport pentru inregistrarea companiei in vederea platii taxelor etc. |
Cuprins
Care este cota de impozit pe dividende in Romania?
Conform prevederilor Codului Fiscal, impozitul pe dividende a crescut de la 8% la 10% incepand cu anul 2025. Pentru dividendele distribuite in 2024 este valabila cota anterioara. Impozitul pe dividendul brut distribuit sau platit catre o persoana juridica romana se declara si plateste pana la data de 25 ale lunii urmatoare. In cazul in care plata nu a fost efectuata pana la sfarsitul anului, impozitul aferent pe dividende va fi platit pana la 25 ianuarie a urmatorului an. Aceleasi prevederi se aplica si dividendelor platite fondurilor de pensii facultative sau private si fondurilor de investitii. In prezent, veniturile realizate din dividende sunt considerate venituri din investitii. Valoarea impozitului pe dividende datorat de catre o persoana juridica din Romania este virat in totalitate catre bugetul de stat.
Cine plateste impozitul pe dividende in Romania?
Impozitul pe dividende in Romania se aplica in cazul societatilor ce distribuie dividende:
- unei persoane juridice romane,
- unei persoane juridice straine,
- unei persoane fizice romane,
- unei persoane fizice straine.
Dividendele platite de catre o societate locala catre o firma din afara tarii sunt supuse regulilor tratatelor pentru evitarea dublei impuneri. Pentru a putea beneficia de aceste prevederi, societatea straina trebuie sa faca dovada certificatului de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea competenta din tara straina de domiciliu. Firma noastra de contabilitate din Bucuresti va poate ajuta cu detalii.
Modificari aduse impozitarii dividendelor in Romania
Modificarile aduse impozitului pe dividende, conform Ordonantei de Urgenta nr. 102/2013, se refera la dividendele unei persoane juridice din Romania sau ale unei persoane juridice straine cu sediu permanent in Romaina incasate de la o filiala inregistrata intr-un stat membru al Uniunii Europene, respectiv dividendele distribuite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane. Noile modificari nu se aplica persoanelor juridice romane ce distribuie dividende altor persoane juridice romane ce detin cel putin 10% din titlurile de participare.
Contabilii nostri din Bucuresti va pot da informatii referitoare la toate modificarile aduse impozitului pe dividende si cum se aplica impozitul pe profit in Romania.
Iata si un infografic despre impozitarea dividendelor:
Scutiri de la plata impozitului pe dividende in Romania
Dividendele reinvestite incepand cu anul 2009, dividendele investite in capitalul social al altei companii romanesti cu scopul crearii unor noi locuri de munca sau pentru dezvoltarea activitatii companiilor sunt scutite de la impozitul pe dividende, conform articolului II din OUG 200/2008. O contributie de asigurari sociale de sanatate se aplica si in cazul veniturilor din dividende. Valoarea se stabileste de catre organul fiscal competent, dupa aplicarea cotei de contributii de asigurari sociale de sanatate de 10%. Amintim ca organizatiile non-profit din Romania, la fel si cele sindicale sunt scutite de la plata impozitului pe dividende. Firma noastra de contabilitate din Bucuresti va poate ajuta cu informatii despre scutirile de plata de care puteti beneficia.
Ce obligatii are compania cu privire la impozitul pe dividende
Asociatii persoane fizice ale unei companii sunt indreptatiti sa primeasca dividende, imediat ce se face taxarea acestora. Astfel, impozitul de 10% pe dividende este retinut de firma, care mai apoi directioneaza si plateste aceasta suma catre stat. Potrivit Codului Fiscal si formalitatilor in vigoare, firma este cea care va depune declaratia 100, in care va fi mentionat impozitul platit pe dividende. Pe langa acest document, intra in discutie si declaratia D205 cu privire la impozitul retinut la sursa al beneficiarilor unui astfel de venit (beneficiari de dividende). Iata in linii mari care sunt obligatiile firmei cu privire la asociati si plata dividendelor. Mai multe informatii puteti afla de la echipa noastra de contabili din Bucuresti.
Ce obligatii au persoanele fizice cu privire la dividende
Persoanele fizice cu dividende care depasesc 12 salarii minime brute pe economie (daca sunt cumulate cu alte venituri) trebuie sa verifice daca mai datoreaza si alte contributii, in afara de impozitul pe dividende. Astfel, se depune declaratia unica si se platesc contributiile la sanatate. Amintim ca incepand cu 2020 a fost modificat plafonul pentru care beneficiarul dividendelor este nevoit sa plateasca contributiile de sanatate. Astfel, depasirea plafonului de 12 salarii minime brute pe economie aduce cu sine plata unor astfel de contributii. Puteti discuta cu contabilul nostru din Bucuresti despre noile reglementari cu privire la plata impozitului pe dividende, in Romania.
Cum se distribuie dividendele in Romania
Dividendele se platesc sub forma unei cote-parte din profit. Astfel, fiecare asociat are dreptul la dividende in functie de cota de participare la capitalul social varsat al societatii. Sumele sunt stablilite pe baza situatiilor financiare interimare si anuale dupa regularizarea celor din urma. Distributia dividendelor, insa, se poate face si in alte moduri daca Actul constitutiv al firmei contine prevederi legate de acestea.
Indiferent de situatie, daca aveti nevoie de informatii suplimentare legate de impozitarea dividendelor, firma noastra de contabilitate din Bucuresti va poate ajuta.
Tipuri de dividende
In functie de momentul distributiei, dividendele se impart in:
- interimare;
- anuale.
Primele se pot distribui trimestrial, daca asociatii aleg aceasta varianta. Termenul de plata este stabilit la adunarea generala a asociatilor sau in urma intocmirii situatiilor financiare interimare. Acestea trebuie sa contina:
- bilantul;
- contul de profit si pierdere.
Contabilii nostri din Bucuresti va pot ajuta cu realizarea situatiilor financiare interimare, in cazul in care firma dumneavoastra urmeaza sa distribuie dividende interimare. Ce trebuie sa stiti in aceasta situatie este ca veniturile si cheltuielile se cumuleaza de la inceputului anului financiar in curs si pana la finalul trimestrului pentru care se face distribuirea dividendelor.
Situatiile financiare interimare trebuie sa fie insotite de:
- politicile contabile semnificative;
- Hotararea AGA sau a asociatului unic pentru aprobarea situatiilor si distribuirea profitului.
Situatiile trebuie depuse in maximum 30 de zile de la aprobare.
Celalalt tip de dividende, anuale, sunt stabilite la adunarea generala in momentul aprobarii repartizarii profitului. Ele vor fi evidentiate in situatiile financiare sub forma dividendelor atribuite partial, facandu-se si regularizarea diferentelor, in cazul in care asociatii sau actionarii trebuie sa restituie sume aferente acestora. Dupa operarea regularizarii in situatiile financiare, acestia trebuie sa achite sumele restante. Plata se face in maximum 60 de zile, altfel se vor percepe dobanzi penalizatoare, calculate la rata dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.
Restituirea impozitului pe dividende
Pot exista situatii in care impozitul pe dividende depaseste sumele datorate de contribuabil, astfel ca acesta poate depune o declaratie rectificativa la sediul ANAF din judetul in care plateste taxele si impozitele. De asemenea:
- cererea se poate depune pana la incheierea termenului de prescriptie, adica 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului care urmeaza dupa obtinerea dreptului de restituire;
- restituirea se va face de catre ANAF in maximum 45 de zile de la inregistrarea cererii.
Intrebari frecvente
Dividendele sunt beneficii financiare primite de actionari sau asociati ai unei firme, nu inainte de a fi impozitate. Aflati de la firma noastra de contabilitate din Bucuresti care sunt conditiile acordarii dividendelor si taxarea acestora in Romania.
Impozitul pe dividende este de 10% si este platit de firma catre statul roman. Persoanele fizice sau juridice, straine sau din Romania, au obligativitatea platii impozitului pe dividende.
In cazul in care dividendele depasesc 12 salarii minime brute pe economie, asociatii sau actionarii care trebuie sa primeasca astfel de venituri trebuie sa aiba in vedere plata contributiilor pentru sanatate.
Sunt scutite de la plata impozitului pe dividende organizatiile caritabile, sindicale si non-profit din Romania. La fel este valabil si pentru contribuabilii care au activitati de cercetare si dezvoltare.
Impozitul pe dividende se plateste pe data de 25 a lunii urmatoare, daca se face si plata acestor beneficii. Indiferent de plata dividendelor, impozitul de 10% trebuie platit in primul rand.
Echipa noastra de contabili din Bucuresti va ofera toate raspunsurile cu privire la plata dividendelor si impozitarea acestora. Va recomandam si serviciile firmei noastre de audit din Bucuresti pentru a va alinia cu legislatia in vigoare in cee ce priveste analiza situatiei financiare a firmei. Exista o serie de audituri, printre care cele mai importante sunt cele interne si externe. Procedurile implicate pot fi explicate in detaliu de expertii nostri, asa ca va recomandam sa intrati in legatura cu noi si sa descoperiti serviciile pe care vi le putem oferi.
Cei interesati de serviciile noastre pot contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti. Va stam la dispozitie pentru detalii despre inregistrarea in scopuri de TVA si modalitatile de calcul ale impozitului pe dividende.