Planul contabil reprezinta cadrul dupa care societatile comerciale se ghideaza in organizarea evidentei contabile. Planul contabil reprezinta, de asemenea, instrumentul normalizarii contabile la nivel national si poate fi recomandat sau impus. Planul contabil este alcatuit din:
- – ansamblul de principii si reguli contabile,
- – lista de conturi,
- – vocabularul contabil,
- – metode pentru organizarea contabila.
Firma noastra de contabilitate din Bucuresti va poate da informatii suplimentare referitoare la Ordinul Ministerului Finantelor Publice (OMFP) nr. 1802/2014 pentru aprobarea reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.
Cuprins
Planul de conturi general
Planul de conturi general face parte din planul contabil si reprezinta reglementarile contabile simplificate realizate in conformitate cu directivele europene. Planul de conturi se adreseaza si microintreprinderilor. Planul de conturi este format din mai multe tipuri de conturi:
- – de capitaluri,
- – de imobilizari,
- – de stocuri si productie in curs de executie,
- – de terti,
- – de trezorerie,
- – de cheltuieli,
- – de venituri,
- – speciale,
- – de gestiune.
Functiunea conturilor
La realizarea contabilitatii se va tine de cont de continutul economic al conturilor cu respectarea principiilor, bazelor si regulilor contabile permise. Astfel, din clasa 1 „Conturi de capitaluri” fac parte :
- – capitalul si rezervele,
- – rezultatul reportat,
- – rezultatul exercitiului financiar,
- – castigurile sau pierderile realizate prin emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii,
- – provizionarea,
- – imprumuturile si datoriile asimilate.
Clasa a 2-a „Conturi de imobilizari” contine: conturile de imobilizari necorporale si corporale, imobilizarile corporale in curs de aprovizionare, imobilizarile in curs si avansurile pentru imobilizari, imobilizarile financiare, amortizarile privind imobilizarile si ajustarile pentru deprecierea sau devalorizarea imobilizarilor.
Clasa a 3-a „Conturi de stocuri si productie in curs de executie” cuprinde: stocurile de materii si materiale, stocurile in curs de aprovizionare, productia in curs de executie, produsele, stocurile aflate la terti, animalele, marfurile si ajustarile pentru deprecierea stocurilor si productiei in curs de executie.
Conturile de terti vor fi alcatuite din: furnizori si conturi asimilate, clienti si conturi asimilate, personal si conturi asimilate, asigurari sociale, protectie sociala si conturi asimilate, bugetul statului, fondurile speciale si conturile asimilate, grup si actionari, debitori si creditori, conturi de subventii si regularizare, decontari si ajustari pentru devalorizarea creantelor.
Conturile de trezorerie vor contine: investitiile pe termen scurt, conturile la banci, casa, acreditivele, viramentele interne si ajustarile pentru deprecierea conturilor de trezorerie.
Conturile de cheltuieli includ: cheltuielile privind stocurile, serviciile executate de terti, impozite, taxe si varsaminte, cheltuielile cu personalul, cheltuielile financiare, de exploatare si extraordinare, cheltuielile cu impozitul pe profit si alte impozite.
Conturile de venituri contin cifra de afaceri neta, veniturile aferente costurilor de productie in curs de executie, venituri din productia de imobilizari, venituri din subventii si din exploatare si venituri financiare. Conturile speciale vor contine conturile in afara bilantului si bilantul contabil, iar conturile de gestiune vor contine decontarile interne, conturile de calculatie si costul productiei.
Pentru informatii detaliate despre functiunile conturilor contabile, ii puteti contacta pe contabilii nostri din Bucuresti.