Dobandirea calitatii de auditor financiar si dreptul de exercitare a profesiei se acorda de catre Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR). La baza acordarii calitatii de auditor financiar stau articolele 11 si 12 din Ordonanta de Urgenta (OUG) nr. 75/1999 cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu prevederile OUG nr. 90/2008 cu privire la auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate. Inainte de a deveni auditor financiar, o persoana trebuie faca un stagiu in cadrul Camerei Auditorilor Financiari, sa sustina si sa promoveze examenul de competente profesionale.
In acest articol, echipa noastra de contabili din Bucuresti descrie principalele cerinte pentru a putea profesa ca auditor financiar in Romania.
Persoanele fizice trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a putea incepe stagiul in cadrul Camerei Auditorilor din Romania, pentru a sustine examenul de competente profesionale si pentru a obtine statutul de auditor financiar.
Pentru a putea profesa in calitate de auditor financiar acestea trebuie:
Ulterior promovarii examenului si a efectuarii stagiului, persoanele care doresc sa devina auditori finaciari sunt nevoite sa depuna un dosar la Departamentul de Invatamant si Admitere din cadrul Camerei Auditorilor. Acest dosar include cererea de inscriere, declaratia de membru activ sau inactiv si o copie a documentului care face dovada platii taxei de inscriere. In urma depunerii dosarului se elibereaza carnetul si certificatul de membru al Camerei precum si stampila. Firma noastra de contabilitate din Bucuresti v-a enumerat principalele conditii pentru inscriere, cu toate acestea, lista de documente necesare se poate modifica. Va recomandam sa consultati o lista actualizata inainte de a efectua depunerea.
Camera Auditorilor Financiari din Romania este cea care emite regulile pentru desfasurarea testului de verificare a cunostintelor precum si conditiile in care persoanele fizice pot avea acces la stagiu.
Tematica examenului pentru accesul la stagiu este conceputa astfel incat sa ajute la verificarea cunostintelor din domeniul financiar-contabil al individului. Astfel, se disting patru domenii principale: drept comercial, finante si fiscalitate, audit financiat, reglementari nationale si internationale. Testul este de tip grila iar lucrarile sunt secrete. Timpul alocat examenului este de trei ore. Rezultatul examenului se poate contesta in termen de doua zile lucratoare iar solutionarea acesteia va fi facuta de catre o comisie diferita fata de cea din cadrul examinarii.
Inscrierea la stadiu dupa admitere se poate face la 48 de ore dupa sustinerea examenului si in termen de un an de la aceasta data.
Echipa noastra de contabili din Bucuresti va pune la dispozitie servicii complete oferite de catre auditori financiari cu experienta.
Persoanele juridice se pot constitui ca firme de audit financiar daca indeplinesc urmatoarele conditii:
Expertii de la firma noastra de contabilitate din Bucuresti va prezinta o lista cu principalele cotizatii ce se aplica in cazul auditorilor financiari persoane fizice si juridice:
Contribuabilii pot retine faptul ca pentru multe dintre aceste cotizatii este posibila plata in doua transe. Cele doua termene sunt 31.03 pentru prima transa si 30.09 pentru cea de-a doua.
In cazul in care o persoana fizica sau juridica solicita inscrierea ca membru al Camerei si luarea in evidenta in Registrul membrilor in primul semestrul al anului, atunci acea persoana va achita integral cotizatia fixa pentru anul in care se efectueaza inscrierea.
Auditorii financiari activi care nu isi desfasoara activitatea in nume propriu ci numai in numele unei firme de audit care este membra a Camerei vor depune o declaratie din care sa reiasa acest lucru. De asemenea, aceia care sunt angajati, administartori sau actionari in cadrul unei firme de audit si nu desfasoara activitate in nume propriu vor transmite o notificare in care vor informa Camera cu privire la acest lucru. Echipa noastra de contabili din Bucuresti va poate oferi mai multe detalii cu privire la declaratiile necesare.
Auditorii financiari dar si firmele de audit active sau inactive care achita integral cotizatia pentru anul 2020 pana la finalul lunii martie beneficiaza de o reducere de 5% din valoarea datorata.
Pentru informatii despre documentele ce trebuie depuse la Camera Auditorilor Financiari pentru acreditare ca auditor ii puteti contacta pe contabilii nostri din Bucuresti.