Impozitul pe profit

Impozitul pe profit este principalul impozit aplicat agentilor economici din Romania. Impozitul pe profit in Romania este important deoarece contribuie la veniturile din bugetul tarii. Profitul impozabil in Romania se calculeaza ca fiind diferenta dintre venitul total al unei unei companii si cheltuielile totale fara cheltuielile nedeductibile. Impozitul pe profit se calculeaza conform cotei de 16% stabilita in Codul Fiscal si a cotelor reduse, daca institutia/persoana juridica se califica pentru impozitare la cota redusa. Detalii complete in acest sens va pot fi oferite de echipa de la firma noastra de contabilitate din Bucuresti.

 Pe scurt
Cine este obligat sa plateasca impozitul pe profit in Romania?

Companiile rezidente si non-rezidente cu activitati economice si sediu permanent in Romania.

Cota impozitului pe profit in Romania

16%

Legislatia privind impozitarea profitului in Romania

Codul Fiscal al Romaniei si Codul de Procedura Fiscala
Reduceri de impozit pe profit in Romania

– impozit de 1% pentru microintreprinderi cu cel putin un salariat,

– 3% pentru microintreprinderi fara niciun salariat

Institutii care sunt scutite de impozitul pe profit

– cultele religioase,

– institutiile publice,

– organizatiile non-profit,

– asociatiile de proprietari,

– trezoreria statului

Cand se face plata pentru impozitul pe profit

Plata anuala pana pe 25 martie pentru anul anterior sau trimestriala.

Obligatii de plata pentru companiile aflate in dizolvare (DA/NU)

Da

Suport pentru declaratii fiscale oferit de contabilii nostri din Bucuresti (DA/NU) Da
Ajutor de specialitate din partea contabilitor nostri din Bucuresti pentru declaratiile eronate privind impozitul pe profit (DA/NU)

Da

Exista penalitati in caz de neplata a impozitului pe profit in Romania? (DA/NU) Da
Optiunea de plata anticipata a impozitului pe profit (DA/NU)

Da

Obligativitate de plata pentru regiile autonome din Romania (DA/NU)

Da

Cheltuieli deductibile partial

Stimulente fiscale cu deducere de 50% pentru companiile care activeaza in cercetare si dezvoltare

Oferim servicii complete de contabilitate

Da

Evaluare initiala gratuita (DA/NU)

Da

Cine plateste impozitul pe profit in Romania?

In Romania impozitul pe profit este platit de catre:

  1. persoanele juridice romane,
  2. persoanele juridice straine cu sediu permanent in Romania sau cu sediul conducerii in tara,
  3. persoanele juridice straine si persoanele fizice ce nu au rezidenta in Romania, insa desfasoara activitati economice printr-o asociere fara personalitate juridica,
  4. persoanele juridice straine care au venituri din proprietati imobiliare aflate in Romania,
  5. persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane,
  6. persoanele juridice cu sediul social in Romania.

Pentru detalii legate de taxa pe profit ii puteti contacta pe contabilii nostri din Bucuresti.

Daca va intereseaza servicii de audit in Bucuresti, va sfatuim sa luati legatura cu specialistii nostri. Procedurile implicate vor scoate la iveala pozitia financiara a companiei, precum si riscurile la care este expusa, daca este cazul. Detinatorii de companii trebuie sa aiba in vedere auditul intern, care se efectueaza tinand cont atat de legislatia locala, cat si de cea internationala. In acest sens se vor analiza procesele de management si riscurile ce tin de directia de business a firmei.

Cine este scutit de la plata impozitului pe profit in Romania?

In Romania, urmatoarele categorii de contribuabili sunt scutiti de la plata impozitului pe profit:

  • institutiile publice,
  • trezoreria statului,
  • organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si cele patronale,
  • cultele religioase,
  • institutiile de invatamant particular acreditate,
  • Banca Nationala a Romaniei,
  • Academia Romana,
  • fondul de compensare a investitiilor si fondul de garantare a asiguratilor,
  • asociatiile de proprietari ce sunt constituite sub forma de persoana juridica precum si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari; exceptie fac cele care obtin venituri din exploatarea proprietatii comune.

Acestor exceptii li se pot adauga si alte reguli speciale de impozitare, spre exemplu pentru scutirea aplicata in cazul donatiilor, banilor si bunurilor primite prin sponsorizare sau mecenat. Contabilii nostri va pot ajuta cu informatii potrivite in cazul in care aceasta situatie se aplica intreprinderii dumneavoastra.

Conform legislatiei in vigoare, unele categorii de activitati beneficiaza de deduceri speciale. Aici sunt incluse deducerile pentru cheltuielile aferente activitatilor de cercetare-dezvoltare. Lista de mai jos prezinta situatiile principale de interes pentru companiile din Romania care desfasoara astfel de activitati:

  • Deducere in proportie de 50% a cheltuielilor eligibile: ea se calculeaza trimestrial sau anual si se poate recupera si daca se inregistreaza pierdere fiscala, conform unor anumite conditii;
  • Stimulente fiscale: conform legilor pentru ajutorul de stat, pentru activitatile de acest tip realizate pe teritoriul tarii dar si in statele membre UE; se acorda separat pentru fiecare proiect.;
  • Amortizare accelerata: pentru valoarea aparaturii si echipamentelor utilizate in scopuri de cercetare-dezvoltare.

Detalii despre scutiri si deduceri puteti afla de la firma noastra de contabilitate din Bucuresti.

Cota de impozit pe profit in Romania

Cota standard cu care se impoziteaza profitul in Romania este de 16%. Microintreprinderile beneficiaza de o cota speciala de impozitare de 1 sau 3%. Data pana la care se poate calcula, declara si plati impozitul pe profit este ziua de 25 a primei luni dupa incheierea trimestrelor I-III. Se poate opta pentru calcul, declarare si plata anticipate, tot cu frecventa trimestriala. Contribuabilii pot opta pentru un sistem anual de declarare la inceputul anului si este necesar ca optiunea sa fie mentinuta timp de cel putin doi ani fiscali consecutivi.

Data de 25 februarie (inclusiv) a anului urmator celui pentru care s-a calculat impozitul este termenul limita pana la care companiile pot declara si plati acest impozit. Sunt obligate sa depuna declaratia de impozit pe profit si sa plateasca suma aferenta si companiile care se afla in dizolvare fara lichidare in cursul anului fiscal pentru care se calculeaza impozitul. Anul fiscal in Romania este de obicei egal cu cel calendaristic. Contribuabilii care au ales un an fiscal diferit pot opta pentru mentinerea lui in continuare sau il pot schimba. Modificarea anului fiscal ales trebuie anuntata cu 15 zile inainte de inceperea sa la termenul dorit de contribuabil. Un an fiscal special se aplica in cazul companiilor care au intrat in dizolvare cu lichidare.

Noul Cod Fiscal a adus mai multe schimbari pentru anul 2018, inclusiv introducerea unor noi prevederi privind split TVA.  Puteti apela la firma noastra de contabilitate din Bucuresti pentru a afla prevederile noului Cod fiscal sau pentru a va inregistra in scopuri de TVA. Iata si un scurt video despre impozitarea profitului in Romania:

Cine trebuie sa plateasca impozitul pe profit in Romania

Asa cum este mentionat de Codul Fiscal al Romaniei, impozitul pe profit trebuie platit de catre companiile si societatile nationale, regiile autonome, societatile cooperative, institutiile financiare si cele de credit, asociatiile, organizatiile si fundatiile cu statut legal de persoana juridica, plus societatile agricole existente in Romania. Contabilii nostri va pot explica in detaliu tot ceea ce trebuie sa stiti despre impozitul pe profit in Romania si despre entitatile juridice platitoare. In plus, este important de stiut ca plata impozitului pe profit se poate face pana la data de 25 martie a anului urmator. In acest sens, declaratia 100 trebuie completata.

Declararea eronata a impozitului pe profit

Din pacate, exista multe cazuri de erori in ceea ce priveste declararea impozitului pe profit. Insa, exista posibilitatea corectarii lor cu ajutorul unei declaratii cu rol rectificator, asa cum este mentionat de Codul Fiscal al Romaniei. Determinarea rezultatului fiscal anual se bazeaza si pe erorile legate de contul de profit si pierdere, care va fi luat in calcul. Aflati de la contabilii nostri din Bucuresti tot ce trebuie sa stiti despre declararea eronata a impozitului pe profit. In ceea ce priveste penalitatile pentru neplata impozitului pe profit, companiile din Romania pot fi penalizate pentru fiecare zi de intarziere. Insa, cei care lucreaza cu echipa noastra de experti contabili vor putea evita atat erorile, cat si penalitatile pentru neplata impozitului pe profit.

Scutirile de impozit – ce trebuie sa stiti

Pe langa informatiile mentionate mai sus, este bine sa stiti ca microintreprinderile cu cel putin un angajat trebuie sa plateasca un impozit pe profit de 1%, in comparatie cu firmele fara salariati care trebuie sa plateasca 3%. Astfel de scutiri de impozit sunt aplicabile in Romania. Bisericile si cultele religioare sunt scutite de impozit, la fel si unitatile private de invatamant superior si preuniversitar. Nu ezitati sa stati de vorba cu echipa noastra de contabili din Bucuresti si sa aflati cat mai multe detalii despre scutirile de impozit.

De ce sa alegeti serviciile firmei noastra de contabilitate din Bucuresti

Companiile care aleg servicii de contabilitate externalizate se bucura de o serie de avantaje, in comparatie cu implementarea unui intreg department. Puteti beneficia de servicii complete de contabilitate oferita de o echipa de experti in in acest domeniu. Audit, contabilitate, consultanta fiscala, planificare financiara, suport pentru inregistrarea fiscala a unei companii, evidenta taxelor, returnarea taxelor conform documentelor contabile, investigatii contabile si monitorizarea datoriilor, iata doar cateva dintre serviciile oferite de specialistii nostri in BucurestiIasiConstantaCluj-Napoca si Timisoara. Este important sa fiti in siguranta din punct de fiscal si contabil, astfel ca, ajutorul unei echipe de specialisti cu experienta in domeniul financiar este mai mult decat binevenit pentru orice fel de companie.

Exista multe riscuri financiare, iar unii operatori economici pot intampina erori in ceea ce priveste inregistrarea pentru plata taxelor sau chiar in declararea profitului. Aici intra in discutie suportul unei echipe profesioniste de contabili care va poate ajuta sa evitati astfel de probleme fiscale. Va puteti baza pe experienta noastra bogata, profesionalism, eficienta si transparenta atunci cand va ganditi la serviciile noastre contabile in Bucuresti si nu numai.

Penalitatile de intarziere a platii impozitului

Potrivit legislatiei in vigoare, cu precadere Codul Fiscal al Romaniei, operatorii economici care isi desfasoara activitatile pe teritoriul acestei tari trebuie sa indeplineasca toate conditiile cu privire la plata impozitului pe profit. Cum o astfel de plata se poate face anual sau trimestrial, in principiu nu ar trebui sa existe intarzieri, insa daca se intampla acest lucru, companiile sunt pasibile de penalitati. Este bine de stiut ca fiecare zi de intarziere este luata in calcul, pana in momentul in care se face plata impozitului.

Amintim cat este de important suportul contabililor in  cadrul unei companii din Romania. Acestia au o vasta experienta in domeniu si pot oferi suportul necesar pentru a putea evita intarzierea platii taxelor. Suntem aici sa ghidam detinatorii de companii si sa ii ajutam in vederea respectarii regulilor de taxare in Romania.

De ce sa investiti in Romania

Romania este o tara extrem de atractiva in ceea ce priveste investitiile cu capital strain. Regimul fiscal atractiv, posibilitatea de a inregistra o firma fara mari batai de cap, dar si oportunitatile mari de investitii in sectoare precum cel financial, telecomunicatii si tehnologie, industria auto sau cea de prelucrare a materiilor prime si nu numai sunt atent verificate de catre investitorii straini. Iata si cateva cifre interesante care subliniaza in linii mari directia economica a Romaniei:

  1. Au fost inregistrate in jur de 97 de miliarde de dolari din investitii straine in Romania, in 2019.
  2. Potrivit raportului “2020 Doing Business” realizat de Banca Mondiala, Romania se claseaza pe locul 55 din 190 de economii din lume.
  3. Constructiile, imobiliarele, industria prelucratoare si sectorul financiar atrag cele mai multe investitii straine in Romania.

Intrebari frecvente

Cine trebuie sa plateasca impozitul pe profit in Romania?

Persoanele juridice din Romania, cele straine cu afaceri in aceasta tara, persoanele fara rezidenta in aceasta tara, dar care desfasoara diverse activitati economice trebuie sa aiba in vedere plata impozitului pe profit. Contabilii nostri din Bucuresti va pot oferi detalii complete cu privire la inregistrarea din punct de vedere taxe in Romania.

Cat este impozitul pe profit in Romania?

Impozitul pe profit in Romania are o cota standard de 16% si se aplica pentru majoritatea companiilor inregistrate in aceasta tara. In cazul microintreprinderilor, aceasta taxa este mai mica si variaza intre 1% si 3%. 

Se poate plati impozit pe profit anticipat?

Sigur ca da, contribuabilii pot opta pentru plata anticipate a impozitului. In plus, declararea impozitului se poate face si anual, in functie de directia de afaceri si planurile sgtrategice ale unei companii. Si aici puteti fi indrumat de echipa de la firma noastra de contabilitate din Bucuresti.

Cum este calculat anul fiscal in Romania?

In Romania, anul fiscal coincide cu cel calendaristic, insa, cei care doresc sa faca modificari in acest sens sunt sfatuiti sa anunte autoritatile inainte. In cele mai multe cazuri, schimbarea anului fiscal este adoptata de companiile in curs de lichidare.

Ce institutii sunt scutite de impozitul pe profit in Romania?

Exista o serie de institutii care sunt scutite de la plata impozitului pe profit, iar printre acestea amintim cultele religioase, Academia Romana, organizatiile caritabile, cele sindicale si cele patronale, Banca Nationala a Romaniei, Trezoreria Statului, asociatiile de proprietari si institutiile publice. Regulile speciale de impozitare pot fi explicate de catre unul din contabilii nostri din Bucuresti.

Sunt regiile autonome scutite de plata impozitului pe profit in Romania?

Si regiile autonome trebuie sa plateasca impozit pe profit in Romania, alaturi de societatile cooperative si fundatiille cu statul legal de persoana juridica. Tot ce trebuie sa stiti despre impozitarea profitului in Romania puteti afla de la echipa noastra de contabili din Bucuresti.

Care sunt regulile de impozitare pentru microintreprinderile din Romania?

In cazul microintreprinderilor fara salariati, impozitul pe profit este de 3%, in timp firmele cu cel putin un salariat trebuie sa plateasca un impozit de 1%. Puteti afla mai multe detalii despre impozitarea si taxarea microintreprinderilor in Romania de la contabililii nostri din Bucuresti.

Ce cadru legislative reglementeaza impozitul pe profit in Romania?

Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala mentioneaza tipul de contribuabili, normele standard de aplicare ale impozitului, sfera de aplicare, dar si decuerile aferente. Contabilii nostri sunt la curent cu legislatia in vigoare si modificarile aduse.

Ce trebuie declarat de catre contribuabil in registrul de evidenta fiscala?

Registrul de evidenta fiscala trebuie sa mentioneze in detaliu veniturile supuse taxarii, dar si cheltuielile avute. Si deducerile fiscale trebuie declarate in acest registru. Este important de stiut ca toate aceste date ar trebui sa fie declarate in ordine cronologica, in format electronic. Companiile din Romania trebuie sa aiba un registru de evidenta fiscala.

Ce inseamna declararea unui impozit gresit?

In cazul erorilor de declarare de impozit, un contabil cu experienta va folosi documentul rectificator de tip declarative. Un astfel de document trebuie depus la ANAF in doua exemplare, urmand ca mai apoi sa se faca rectificarile necesare. 

Sunteti interesati de servicii contabile complete in Bucuresti? Va invitam sa contactati echipa noastra de specialisti sa sa aflati cand mai multe informatii despre contabilitatea pentru companiile din Romania.