De ce sa investesti in Romania

Investitiile straine au crescut substantial in Romania incepand cu anul 2007, an in care tara a aderat la Uniunea Europeana. Climatul politico-juridic stabil a fost un alt factor care a dus la cresterea increderii investitorilor straini in economia Romaniei, determinandu-i sa deschida societati comerciale. Actualul regim al investitiilor straine creat in 1991, modernizat si adaptat cerintelor Uniunii Europene, face din Romania una dintre cele mai atractive destinatii pentru investitii straine directe.

Motive pentru a investi in Romania

Primul si cel mai atractiv motiv pentru a investi in Romania in momentul de fata este potentialul economic al tarii, avand in vedere ca Romania este a doua piata de desfacere din Europa Centrala, dupa Polonia. Forta de munca si pregatirea acesteia corespund cerintelor investitorilor straini. Pozitia geografica si apropierea de tarile din Europa Occidentala fac parte din motivele pentru care investitorii straini se orienteaza spre Romania. De asemenea, actuala legislatie privind investitiile straine in Romania a fost creata pentru atragerea investitorilor straini.

Care sunt avantajele investitorilor straini in Romania?

Romania ofera multe avantaje investitorilor straini printre care integrarea principiilor fundamentale comunitare in legislatia romaneasca si avantaje in materie de taxe si impozite. Printre acestea se numara:

  • –          libertatea formelor si metodelor de investitii,
  • –          accesul liber pe piata,
  • –          aplicarea tratamentului de egalitate atat investitorilor romani, cat si celor straini,
  • –          protectia investitiilor prin garantii impotriva nationalizarii sau exproprierii,
  • –          adoptarea cotei unice de impozitare de 16%.

In momentul actual, o noua masura pentru reducerea contributiilor sociale este discutata in Guvern.

Care sunt drepturile investitorilor straini in Romania?

Printre drepturile investitorilor straini in Romania se numara:

  • –           dreptul de a repatria veniturile obtinute in urma investitiilor facute in Romania, dupa plata impozitelor si taxelor aferente,
  • –          de a participa la conducerea si gestionarea investitiei,
  • –          de a ceda drepturile si obligatiile altor investitori, fie straini sau romani,
  • –          de a repatria veniturile din sume incasate din drepturi de autor.

Investiile straine beneficiaza de acelasi regim juridic pe intreaga durata a investitiei, iar investitorii straini beneficiaza de acelasi regim juridic indiferent de cetatenia sau nationalitatea acestora.

Pentru informatii suplimentare despre drepturile investitorilor straini in Romania puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti.