Codul fiscal sau Legea nr. 571/2003 este legea-cadru care reglementeaza impozitele, taxele si contributiile sociale care trebuie platite in Romania. Codul fiscal a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2004 si de atunci a suferit anumite modificari si completari.
Impozitele, taxele si contributiile sociale reglementate de Codul fiscal constituie venituri la bugetul de stat al tarii, la bugetele locale, precum si la cele pentru asigurarile sociale, fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si asigurarile pentru somaj.
Codul fiscal defineste contribuabilii care trebuie sa plateasca aceste impozite si taxe si modul in care acestea se calculeaza. Codul fiscal cuprinde si normele de modificare a taxelor, impozitelor si contributiilor si poate fi folosit de Ministerul Finantelor Publice pentru a elabora metodologii, instructiuni si ordine de aplicare a legii si a tratatelor de evitare a dublei impuneri.
Impozitele reglementate prin Codul fiscal sunt urmatoarele:
– impozitul pe venit,
– impozitul pe veniturile microintreprinderilor,
– impozitul pe veniturile obtinute in Romania de nerezidenti,
– impozitul pe reprezentante.
Codul fiscal reglementeaza si taxa pe valoare adaugata, accizele, impozitele si taxele aplicate la nivel local si impozitul pe constructii.
Printre contributiile reglementate de Codul fiscal se numara contributiile sociale pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator, contributiile de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorate de angajator si contributiile la fondul de garantare pentru plata restantelor salariale care sunt achitate atat de persoanele fizice, cat si de cele juridice care au calitatea de angajator, conform articolului nr. 4 din Legea 200/2006.
Codul fiscal a fost ultima data actualizat la sfarsitul lui 2014, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 92 din 30 decembrie 2014.
Puteti contacta firma noastra de contabilitate din Bucuresti pentru a afla ultimele modificari aduse Codului fiscal.